Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na podrážděný žlučník

21. Srpen 2020
Jak na podrážděný žlučník

Zlobí vás žlučník? Nejčastějším problémem bývají žlučové kameny, které dokáží potrápit tisíce lidí. Mnoho lidí však má tzv. „němé“ kameny, které se nijak neprojevují.

Žlučník je drobný vakovitý orgán ve tvaru hrušky, umístěný pod játry, k nimž je také pomocí vazivové tkáně připevněn. Do žlučníku přitéká žluč produkovaná v játrech, kde se koncentruje a skladuje až do okamžiku potřeby. Jakmile trávená potrava projde ze žaludku do dvanáctníku, vyvolají gasrointestinální hormony kontrakce žlučníku. Následkem toho dojde k vypuzení žluči do dvanáctníku, kde se podílí na rozkladu tuků.

Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. A samozřejmě přispívají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí okamžitě navštivte lékaře. Pokud ale pocítíte předzvěst budoucího trápení, je tu cesta, jak se mu vyhnout.

Jak poznat žlučníkový záchvat? Příznaky: Po jídle se dostaví pocit nafouklého břicha, intenzivní pocit plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zažloutnutí bělma.

1

Žlučník dokáže pěkně potrápit

Žlučník málokdy působí potíže v dětství nebo časné dospělosti, avšak počínaje středním věkem může docházet ke tvorbě žlučových kamenů. Ty jsou v podstatě běžnou záležitostí, avšak zhruba u dvaceti procent populace způsobují vážné komplikace. Snaha žlučníku kaménky vypudit může způsobit těžké bolesti břicha (biliární koliku) neboli žlučníkový záchvat.

2

Bez změny jídelníčku to nepůjde

Tomu je samozřejmě lepší předcházet, proto v první řadě dbejte na prevenci. Ta obnáší vyvarování se všech potravin, které žlučník dráždí, což jsou v podstatě všechny potraviny s vysokým obsahem tuku včetně tučných mas a uzenin. Na pozoru však buďte i před luštěninami, bobulovitým ovocem, čerstvým kynutým pečivem, česnekem, pálivou paprikou, chilli, sójovou omáčkou, hořčicí, tatarskou omáčkou i majonézou, sádlem, smaženými hranolkami a kynutým těstem.

3

Přehled "povolených" potravin

Do svého jídelníčku naopak zařaďte maso libové, nízkotučné mléčné výrobky, ze zeleniny mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketu, červenou řepu, z ovoce banán a meruňky, u uzenin šunku a dietní párky. Z příloh jsou vhodné brambory, rýže i těstoviny.

4

Vyzkoušejte bylinky

Při již se projevujících mírných potížích vyzkoušejte bylinky. V lékárnách seženete k tomu určené žlučníkové směsi, popřípadě si můžete vytvořit svou. Mezi vhodné bylinky patří: máta peprná, artyčok kardový, smetanka lékařská či jablečník obecný.

5

Přípravky volně dostupné v lékárnách

Pokud bylinky nezaberou, můžete vyzkoušet některé z volně prodejných přípravků, jako jsou Febichol, Cholagol, Isochol, Rowachol a Iberogast. Konkértní přípravek doporučujeme konzultovat s lékárníkem. A pokud problémy neustoupí, bez odkladu se obraťte na ošetřujícího lékaře, který doporučí další postup.

Varování

Je mnohem lepší zamyslet se nad jinou životosprávou dřív, než se vám žlučník ozve víc. Posledním řešením je totiž jeho operace v celkové narkóze, po které následuje zotavování v nemocnici a domácí péči a přísná dieta.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak poznat slepé střevo | rady
Jak poznat slepé střevo | rady
Jak poznat slepé střevo | rady. Akutní zánět slepého střeva je nepředvidatelné břišní onemocnění, které může postiženého ohrozit na životě. Příznaky s…
Jak vybírat léčivé byliny v létě
Jak vybírat léčivé byliny v létě
V červenci a srpnu je možno sbírat mnoho léčivých bylin, jejichž blahodárné účinky nám napomáhají při mnoha zdravotních nepříjemnostech. Bylinky nám m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.