Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na staročeské zelníky | recept

Jak na staročeské zelníky | recept

Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce a omastku. Uzeninu jsem si do receptu přidala sama, babičky ji do zelníků nepřidávaly. Je to obyčejné jídlo na všední den, dříve se vařívalo často. Však naše prababičky říkávaly: „Brambory a zelí, živobytí celý“. Placky se dají jíst i studené, někomu se zdají i chutnější.

Co je potřeba

  • 500 g syrových brambor
  • 350 g kysaného zelí
  • 1 střední cibule
  • 3 až 4 lžíce hladké mouky nebo bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • sůl
  • slanina (nemusí být)
  • sádlo na smažení
1

Nejprve si připravíme brambory a zelí. Brambory oloupeme, omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme na nudličky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a zelí překrájíme na menší kousky. Šťávu ze zelí nevyléváme, ale vypijeme. Obsahuje spoustu vitaminů a napomáhá trávení.

2

V hlubší misce promícháme nastrouhané brambory a pokrájené zelí, aby se rovnoměrně promísily dohromady. Přidáme vejce, pokrájenou slaninu na kostky a osolíme.

3

Středně velkou cibuli rozkrájíme nadrobno a přidáme do směsi. Vše dohromady pomocí dvou lžic promícháme. Promíchanou hmotu zahustíme 3 až 4 lžícemi mouky nebo škrobu.

4

Na velké pánvi rozehřejeme tuk a naběračkou do něj vkládáme těsto. Vytvarujeme placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové zelníky se mohou jíst teplé i studené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím
Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.