Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naložit beraní rohy nebo kapie | recept

Jak naložit beraní rohy nebo kapie | recept

Naložené beraní rohy nebo kapie | recept. Domácí konzervování zeleniny je činnost, která se vyplatí. Na trzích nebo v běžné obchodní síti lze levně koupit zeleninu a když ji doma zpracujeme, mimo sezonu se hodí. Nemusíme kupovat konzervy, o kterých nevíme jakým způsobem byly připraveny. Doma zpracované přebytky ze zahrádek se také hodí jako netradiční jedlé dárky k různým příležitostem. Recept na naložené papriky je léty prověřený. Papriky jsou křupavé a chuťově vyvážené.

Co je potřeba

Nálev:

  • 1 l vody
  • 0,25 l 8% octa
  • 150 g cukru
  • 38 g soli
  • 12 tabletek sacharinu

do sklenice:

  • 1 kávová lžička oleje
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/3 kávové lžičky hořčičných semínek
  • kousek bobkového listu
1

Nejprve si připravíme nálev, který nám během přípravy paprik lehce vystydne. Vodu s octem, solí a cukrem přivedeme k varu. Do vroucího nálevu vhodíme tablety sacharinu, promícháme a odstavíme mimo zdroj tepla.

2

Beraní rohy omyjeme a pokud chceme, odstraníme stopku i jádřinec. Není to nutné, papriky lépe vypadají, když jsou celé. Pokud plníme malé sklenice, budeme je muset překrájet. Hezky vypadá kombinace zelených a červených paprik. Kdo má rád pálivé, může si přidat feferonku.

3

Papriky skládáme do sklenic. Jestliže pracujeme s kapiemi nebo pokrájenými beraními rohy, skládáme je tak, aby byla slupka směrem ven ze sklenice. Pro lepší využití místa ve sklenici střídáme polohu paprik – jednu špičkou nahoru, druhou špičkou dolů atd. Střídáme barvy, aby konzerva byla hezká i „pro oko“.

4

Do každé sklenice s paprikami přidáme 1 kávovou lžičku oleje a propláchnuté koření. Následně zalijeme teplým nálevem a uzavřeme. Sklenice zavaříme při teplotě 80 °C po dobu 30 minut. Papriky se nekazí, i když v některých kuchařkách se uvádí, že při použití oleje do nálevu rády žluknou. Nikdy se mi to nestalo. Papriky využijeme při přípravě studených mís, chlebíčků nebo chuťovek. Jsou pěkně křupavé.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.