Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat bedly | recept na škvarky z bedel

Jak poznat bedly | recept na škvarky z bedel

Jak poznáme bedly? Bedel je mnoho druhů, ne všechny jsou jedlé a ne všechny jsou prozkoumané. Bedly, které nemají na třeni pohyblivý prsten, nejsou jedlé. Vyhýbáme se také sběru bedel mimo les. V následujícím článku jsou popsané dva nejběžnější druhy bedel, se kterými se můžete setkat. Obě jsou chutné a na podzim poměrně hojné.

Co je potřeba

Škvarky z bedel, co je potřeba: klobouky bedel sůl, kmín sádlo nebo jiný tuk

1

Bedla vysoká

Krásná a nápadná už z dálky svojí velikostí. Roste od července do října, miluje travnaté plochy, nejčastěji ji najdeme na lesních mýtinách nebo okrajích cest. Bedla vysoká může dorůst až 40 cm do výšky. Klobouk je zpočátku vejčitý, podobá se paličce, později ploše rozložený, uprostřed s hrbolem. Je tmavě šedohnědý s šupinatou pokožkou. Lupeny jsou husté, volné, bílé až krémové barvy. Třeň je štíhlý, jemně žíhaný, uvnitř dutý, vláknitý a tuhý. Směrem dolů se rozšiřuje do nápadné hlízy. Nese volný prsten, který je nahoře bílý a spodní stranu má hnědou. Je s ním možné pohybovat nahoru a dolů bez poškození. Bedla je výborná jedlá houba se širokým kuchyňským využitím. Sbírají se pouze klobouky. Nehodí se k sušení.

2

Škvarky z bedel | recept

Co je potřeba: klobouky bedel sůl, kmín sádlo nebo jiný tuk Příprava: Očištěné klobouky bedel pokrájíme na větší kusy, posypeme drceným kmínem a vložíme do rozpáleného sádla. Prudce opékáme ze všech stran, až jsou křupavé jako škvarky. Přecedíme, osolíme a podáváme s chlebem. Škvarky můžete také naplnit do sklenic a zalít sádlem, na kterém se smažily. Je to moc dobrá, i když kalorická a nezdravá pomazánka na chléb.

3

Bedla červenající

Bedla červenající je vzhledem podobná bedle vysoké, ale je menší a nemá žíhaný třeň. Nalezneme ji v listnatých i jehličnatých lesích od července do října, při příznivém počasí i v listopadu. Klobouk je pokryt množstvím odstávajících nahnědlých šupin, pod nimiž je vidět světlejší podklad. Uprostřed má hnědý hrbolek. Lupeny jsou husté a při poranění se barví do červena. U mladých plodnic jsou bílé, u starších nahnědlé s tmavším ostřím. Třeň je hladký, bělavý a ztlušťuje se do hlízy. Má vatovitý posuvný prsten. Je to velmi dobrá jedlá houba.

4

Klobouky bedly červenající jsou dobré připravené na tuku buď jako řízek v trojobalu nebo jen poprášené moukou, osolené, pokmínované a opečené.

Tipy

Třeně bedel můžeme nasušit a umlít si z nich houbový prášek k dochucování pokrmů.

Varování

  • Jsou popsány otravy bedlami. Nikdy nesbíráme bedly mimo les a vyhýbáme se drobným bedlám. Sbíráme jen ty, co bezpečně poznáme.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na sběr hub | atlas hub
Jak na sběr hub | atlas hub
Češi a vůbec východní Slované jsou národem houbařů. V houbové sezóně jsou lesy okupovány spoustou milovníků hub a houbaření. Stránky časopisů a denníh…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.