Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit babiččinu svíčkovou z kuřete | recept

Jak připravit babiččinu svíčkovou z kuřete | recept

Kuřecí svíčková je skvělou, ne však méně známou variantou klasické svíčkové z hovězího masa. Již naše babičky, zejména tam, kde se žilo na vesnici a byl dostatek drůbeže, s oblibou vařily kuřecí svíčkovou pro potěšení rodinných strávníků. Svíčková z kuřete disponuje v podstatě stejnými ingrediencemi, ale jak název napovídá, základem je kuřecí maso. Pokud jste ji ještě nezkusili, uvařte si babiččinu svíčkovou z kuřete. Je rychlejší, kuřecí maso nevyžaduje časově náročnou přípravu.

Co je potřeba

- kuřecí maso (celé kuře)

- zelenina (celer, mrkev, petržel)

- cibule - kousek špeku

- koření (tymián, bobkový list, muškátový oříšek, 5 až 10 kuliček pepře, nového koření, jalovce)

- citron (ocet)

- kysaná smetana

- smetana na šlehání

- kousek másla

- 1 lžíce plnotučné hořčice

- sůl

1

Kuře omyjeme, naporcujeme na kousky. Můžeme použít celé kuře nebo jakékoliv jeho díly. Kdo chce jen čisté maso bez kostí, jsou vhodná kuřecí prsa. Kuře osolíme a dáme na plech. Přilijeme trochu oleje, nakrájíme několik plátků másla a pečeme na běžnou teplotu, tak jak jsme zvyklí.

2

Nyní očistíme zeleninu, 2 až 3 kousky mrkve a petržele, celer použijeme spíše malý nebo půlku většího a nakrájíme na kousky. Zároveň oloupeme cibuli a nahrubo nakrájíme. Na plátky nakrájíme také špek a vše přidáme na plech k pečicímu se kuřeti.

3

Mezitím si povaříme v malém kastrůlku koření, místo muškátového oříšku (strouháme jen trošku) můžeme použít na špičku nože muškátový květ. Koření vaříme asi deset minut, pak necháme vyluhovat. Vaříme jej separovaně, neboť chceme omáčku se zeleninou rozmixovat. Kuličky pepře a nového koření bychom pracně vybírali.

4

Když je kuřecí maso téměř hotové a zelenina opečená, vše přendáme do hrnce včetně výpeku. Přidáme lžíci hořčice, šťávu z citronu, trochu octa, přes cedník slité koření, případně dosolíme. Vše zalijeme vodou a ještě chvíli povaříme, aby se chutě spojily.

5

Hotové maso vyjmeme na talíř (prsní kuřecí maso nakrájíme na silnější plátky) a omáčku zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně (šlehačce). Následně omáčku ještě krátce povaříme. Mixérem zeleninu dohladka rozmixujeme. Jiná varianta je pasírování přes cedník, ale to je pracnější. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík, rýži nebo brambory. Přejeme dobrou chuť!

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.