Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit chlebový kvásek

18. Leden 2024
Jak připravit chlebový kvásek

Aby měl chleba správnou kyprost, musí těsto kynout. A aby měl chleba lehce nakyslou chuť, používá se k jeho kypření chlebový kvásek. Živý, čerstvý chlebový kvásek lze běžně koupit asi jen v krkonošských a podkrkonošských oblastech. Chceme-li péci doma tradiční chleba, můžeme si chlebový kvásek vyrobit sami. Jak připravit chlebový kvásek?

Co je potřeba

  • Žitná mouka
  • Voda
  • Nádoba s víčkem
1

Chlebový kvásek je v podstatě směs vody a mouky, která začala kvasit. Podle některých názorů vznikly první kvásky tak, že lidé zadělali těsto na placky nakvašenou ovocnou šťávou. Jiná teorie se přiklání k „robinzonské“ náhodě – někde v díži zbyl kousek těsta od minulého pečení. Už trochu navinule voněl a bublal, ale „pračlověk Janeček“ to ze šetrnosti hodil do nové várky. A protože byl výsledek chutný, schoval si empiricky zase kousek těsta do dalšího pečení.

2

V dobách, kdy pečení chleba patřilo k běžným domácím úkonům, se říkalo, že správná hospodyně koupí (nebo založí) kvásek na chleba jen jednou, a to když se nastěhuje na grunt. Dále pak vlastní kvásek jenom udržuje. Znamenalo to jediné – při každém pečení chleba oddělit kousek syrového těsta, vložit do hrnečku, zalít vodou, přikrýt proti muškám a uchovat na místě, kde není chladno (nemuselo to být nutně přímo v teple).

3

Aby měl chlebový kvásek typickou vůni a chleba poté tu pravou chuť, je k jeho přípravě potřeba žitná mouka. A to i tehdy, když finální výrobek budeme péci ze směsi mouky (žitná s pšeničnou nebo špaldovou moukou).

4

Jak připravit chlebový kvásek. Do vyšší nádoby s víkem (třeba čtyřlitrové zavařovačky) dáme jednu sklenici (dvě deci) žitné mouky a zalijeme sklenicí a půl vlažné vody. Rozmícháme, přiklopíme víčkem nebo povážeme mikrotenem a necháme při pokojové teplotě stát.

5

Druhý den přidáme druhou sklenici žitné mouky a další sklenici vlažné vody. Třetí den opět sklenici žitné mouky, ale už jen půl sklenice vody. Totéž čtvrtý den. Přidané suroviny vždy dobře zamícháme delší vařečkou. Nádoba musí být přikryta, vůně kvasící hmoty přiláká octové mušky. Postupně budeme pozorovat kvasný proces, který se obnoví každým přidáním mouky (živin pro kvasinky).

6

Pátý den by měl kvásek připraven pro použití. Bude řidší konzistence, zkypřený bublinkami oxidu uhličitého, jemně nakyslé vůně připomínající chlebové těsto. Z chlebového kvásku můžeme upéci tradiční český chléb či pravé dalamánky, a nebo jej můžeme použít na uvaření krkonošského kysela.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat starý chleba | recepty
Jak zpracovat starý chleba | recepty
Jak zpracovat starý chleba | recepty. Návody a recepty na zpracování starého chleba. Chleba není tak levný, abychom nesnědené kousky házeli do odpadu.…
Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
červené a bílé hlávkové zelí
Jak vařit z hlávkového zelí | recepty
Nabízíme vám několik tipů a polozapomenutých receptů na jídla z hlávkového zelí. Naši předci říkali, že když je zelí, není hlad a v různých podobách m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.