Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit klasický španělský ptáček | recept

Jak připravit klasický španělský ptáček | recept

Jeden recept na dva typy španělských ptáčků. I když se španělský ptáček v restauracích nabízí mezi hotovými jídly v denních menu, doma připravené španělské ptáčky patří spíš k jídlům svátečním. Příprava španělských ptáčků je pracnější, a také suroviny nepatří k nejlevnějším. Nabízíme průvodce přípravou a recept na španělské ptáčky, aby se povedly, nic nepřišlo nazmar a všichni si pochutnali.

Co je potřeba

  • Hovězí zadní (na jednu porci asi 130 g)
  • Vejce vařená natvrdo
  • Měkká uzenina 
  • Kyselá okurka
  • Případně špek nebo slanina
  • Cibule 
  • Olej 
  • Sůl a pepř
  • Hořčice 
  • Hladká mouka
  • Případně sladká smetana
1

Španělský ptáček, který údajně dostal svůj název po španělských kuchařích, jež plněný masový závitek přinesli do Čech, prošel ve svém vývoji zásadními změnami. Ještě na sklonku mocnářství se připravoval z telecího masa plněného žemlovou nádivkou. Pak jeho maso „zestárlo“ v hovězí, ale náplň se zpestřila. A tak má španělský ptáček už mnoho desítek let ustálenou podobu: závitek z hovězího masa plněný kyselou okurkou, vařeným vejcem, měkkým salámem, případně slaninou a cibulkou. Oblíbený „španělák“ dostal kdysi i svou československou státní normu číslo 11117.

2

Španělské ptáčky se připravují z kvalitního zadního hovězího masa. Podle některých názorů je španělský ptáček nejlepší z roštěnce. Když nemáme moc zkušeností s nákupem hovězího masa, požádáme řezníka, aby nám ukrojil plátky na ptáčky. V tom případě musíme počítat s tím, že budou „notné“. Nebo si sami vybereme příhodný pěkný kus masa a koupíme je vcelku. Na jednoho španělského ptáčka počítáme asi 130 gramů.

3

Maso vcelku opláchneme, osušíme utěrkou, aby neklouzalo pod rukou, a dobře prohlédneme, z které strany začneme řezat plátky. Mělo by to být tak zvaně přes vlákno. Když maso nařezal řezník, pouze je opláchneme a osušíme. Plátky masa pak z obou stran naklepeme paličkou na maso. Okraje plátků krátkými tahy nože nařízneme. Naklepání masa je úkon, který nelze pominout.

4

Plátky posolíme (stačí z jedné strany), lehce opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. Připravíme náplň do španělských ptáčků. A ta je někdy kamenem úrazu. Klasikou je proužek uzeného špeku, proužek kyselé okurky, špalíček měkké uzeniny (gothaj, český, párek), čtvrtka vejce natvrdo. Ne každému vše vyhovuje. Dětem může vadit špek, i někteří dospělí nemají rádi teplou kyselou okurku.

5

Je lepší vyhovět chutím, než se pak zlobit nad vracenými talíři s „vypreparovým“ vnitřkem španělského ptáčka. Špek můžeme vynechat nebo jej nahradit tenkým plátkem libovější anglické slaniny. Okurku rozsekáme na drobné kousky, pak odpůrcům „teplého kyselého“ nevadí. Když klasickou náplň vůbec nemáme rádi, můžeme španělského ptáčka naplnit jen anglickou slaninou a jemně posekanou cibulkou – i to je ve výsledku velmi chutné.

6

Plátek plníme z jednoho užšího konce, abychom mohli snadno vytvořit závitek. Ten spíchneme kuchyňskou jehlou (k tomu určenou), nebo omotáme čistou bílou nití. Nebo můžeme použít novodobé silikonové pružiny, které jsou určeny právě na masové závitky. Dřevěným párátkem tuhé hovězí nespíchneme, hrozí jeho zalomení. Do tlakového hrnce dáme asi půl deci oleje a zesklovatíme na něm jednu velkou nebo dvě malé cibule. Přidáme závitky a ze všech stran orestujeme.

7

Pak zalijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme a pod tlakem dusíme do měkka, což trvá asi 40 minut. Když tlakový hrnec nemáme, zvolíme kastrol s těsnící pokličkou a počítáme s tím, že se ptáčky budou zvolna dusit tak dvě hodiny, někdy i déle (podle kvality masa). Španělský ptáček musí být dokonale měkký.

8

Když jsou španělské ptáčky měkké, vyjmeme je z tlakového hrnce a odstraníme nitě nebo jehly. Nemusíme se obávat, že by se rozbalili. Nikdy nedáváme strávníkům na talíř ptáčka i „s klubkem nití“.

9

Začneme upravovat omáčku, máme dvě možnosti. Klasikou na španělské ptáčky je omáčka hnědá: Šťávu z papiňáku slijeme do širšího kastrolu (nebo ponecháme v kastrolu) a prudkým varem redukujeme. Pak zaprášíme hladkou moukou (jedna dvě lžíce, podle požadovaného množství), a mícháme, dokud se od mouky nezačne oddělovat tuk. Pak zalijeme vývarem nebo vodou, rozšleháme, provaříme a dochutíme solí a pepřem.

10

Méně obvyklá, ale rovněž velmi chutná, je bílá omáčka. Na její přípravu musíme myslet předem a dvě vajíčka, dva kyselé okurky a kousek uzeniny si při plnění ptáčků odložíme stranou. Španělské ptáčky vyndáme ze šťávy. Vývarem nebo vodou doplníme na potřebné množství omáčky. Uvedeme do varu a přidáme drobně nasekanou okurku, vejce a uzeninu. V hrníčku rozmícháme jednu sladkou smetanu, dvě lžíce hladké mouky a lžíci hořčice. Vlijeme do šťávy a provaříme v bílou omáčku. Dochutíme solí, pepřem, případně ještě i hořčicí.

11

Recept na španělské ptáčky je u konce. Španělské ptáčky podáváme s dušenou rýží nebo s houskovým knedlíkem. Vyzkoušet můžete i recept na domácí houskový knedlík bez kynutí. Obě přílohy se dobře hodí k oběma variantám omáček.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit maďarský perkelt | recept
Jak připravit maďarský perkelt | recept
Maďarský perkelt | recept. Hovězí perkelt je vlastně takovou čistě zeleninovou variací na guláš. Jako maso použijte kližku, která se na to hodí nejlép…
Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.