Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit španělskou Tortillu de patata – bramborovou omeletu se špenátem | recept

Jak připravit španělskou Tortillu de patata – bramborovou omeletu se špenátem | recept

Jak připravit španělskou Tortillu de patata – bramborovou omeletu se špenátem | receptTortilla de patata, tedy bramborová omeleta, je tradiční jídlo pocházející ze Španělska a je rozšířené i v latinské Americe. Mezi základní ingredience patří brambory, vejce, cibule a olivový olej. Existuje pochopitelně spousta dalších variant lišících se dle regionů a tamních zvyklostí. Nejčastěji se tortilla de patata připravuje se zeleným hráškem, paprikou, šunkou, klobásou či houbami. Ve Španělsku se omeleta tradičně podává s chlebem a zelenými pálivými papričkami. My si dneska připravíme tortillu se špenátem, která by měla být šťavnatá a vláčná. Je to rychlé a vydatné jídlo, chutné i za studena.

Co je potřeba

Na 2 porce budeme potřebovat:

4 střední brambory

4 vejce

1 cibuli

několik kostek mraženého sekaného špenátu

2 lžíce olivového oleje

olej na smažení

mořskou sůl

1

Brambory nakrájíme na kostičky nebo přibližně půlcentimetrové plátky, cibuli na proužky. Na velké pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a smažíme cibuli i brambory na mírnějším ohni doměkka a dozlatova. Můžeme použít i předem uvařené brambory, tím se zkrátí čas smažení.

Brambory nakrájíme na kostičky nebo přibližně půlcentimetrové plátky, cibuli na proužky. Na velké pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a smažíme cibuli i brambory na mírnějším ohni doměkka a dozlatova. Můžeme použít i předem uvařené brambory, tím se zkrátí čas smažení.
2

Poté přidáme špenát a pár minut dusíme. Směs přecedíme, abychom odstranili olej ze smažení. V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a bramborovou směs. Na stejnou pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje, necháme rozehřát a vlijeme připravenou směs.

Poté přidáme špenát a pár minut dusíme. Směs přecedíme, abychom odstranili olej ze smažení. V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a bramborovou směs. Na stejnou pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje, necháme rozehřát a vlijeme připravenou směs.
3

Omeletu smažíme na mírném ohni, aby se nepřipálila. Asi po pěti minutách, či až bude střed pevnější, přiklopíme na omeletu talíř a převrátíme ji rychle na něj. Poté omeletu opatrně přemístíme zpátky na pánev a smažíme zhruba dalších pět minut.

Omeletu smažíme na mírném ohni, aby se nepřipálila. Asi po pěti minutách, či až bude střed pevnější, přiklopíme na omeletu talíř a převrátíme ji rychle na něj. Poté omeletu opatrně přemístíme zpátky na pánev a smažíme zhruba dalších pět minut.
4

Nyní už stačí tortillu nakrájet na tradiční trojhránky a servírovat. Variace: V okamžiku, kdy se přidává špenát, můžete přidat zelený hrášek, kukuřici, zelenou či červenou papriku, žampióny apod. Buen provecho!

Nyní už stačí tortillu nakrájet na tradiční trojhránky a servírovat. Variace: V okamžiku, kdy se přidává špenát, můžete přidat zelený hrášek, kukuřici, zelenou či červenou papriku, žampióny apod. Buen provecho!
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.