Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vynikající jednohubky a levně | recepty

Jak připravit vynikající jednohubky a levně | recepty

Recepty na levné a přesto výtečné jednohubky. Tak zvaná jednohubka je vítaným zákuskem zejména v situacích, kdy se předpokládá pití alkoholu. Připravit malá pikantní sousta se sice zdá být snadné, ale někdy může příprava jednohubek znamenat hlubší zásah do rozpočtu, aniž by se dostavil nějaký výrazný efekt. Naše tipy ocení zejména studenti, single žijící muži a ti, kdož mají k dispozici omezené množství surovin, a přesto chtějí se svým občerstvením sklízet úspěch. Na závěr „nejlepší jednohubky všech dob“.

Co je potřeba

Suroviny podle jednotlivých receptů

1

Jednohubka je české označení pro typ občerstvení, které se v různé podobě podává na celém světě. Jednohubkou je míněn malý, obvykle slaný zákusek ve velikosti jednoho sousta. Ve starší gastronomické literatuře se pro jednohubky používalo výrazu miňonky, někdy také kanapky (ačkoliv kanapka se počítá tak na dvě sousta). Jednohubky bývají pikantní až ostré. A co si budeme nalhávat, jejich nejčastějším úkolem je „zajídat“ alkohol a „konejšit“ chutě alkoholem nabuzené.

2

Zejména v různých magazínech (i na internetu) nacházíme množství návodů na výrobků jednohubek. Někdy jsou použité suroviny zkombinovány tak rafinovaně, že to až budí nedůvěru. A nebo jsou předepsané suroviny velmi drahé. Zejména máme-li pohostit větší společnost, snadno se stane, že tácek jednohubek z drahých sýrů, ryb a exotických doplňků zmizí během pěti minut, aniž by si toho hosté valně všimli. Jenže my chceme mít stůl stále „nakrytý“.

3

Pikantní pochutiny vrstvíme na podklad z pečiva. Nejlepší jsou řezy obyčejného rohlíku, obyčejné housky nebo dílky z krajíce konzumního chleba (kůrku tence odkrojíme). Pečivem „nastavíme“ dražší lahůdku – chuťově neutrpí, spíše naopak. Příklad: nabídneme-li čabajku pouze nařezanou na plátky, zmizí hned, protože si někdo vezme i dva tři kousky najednou. Podložíme-li tenký řez čabajky kouskem dobrého chleba jemně potřeného máslem, efektivnost se ztrojnásobí.

4

Totéž platí o tenkých plátcích anglické slaniny nebo uzeného masa – když je dáme „do placu“ jen tak bez ničeho, pár hostů si „zobne“ po plátku, a nebude nic. Přitom můžeme plátek slaniny překrojit na tři čtyři dílky, složit na plátek pečiva, doplnit tenkým kolečkem kyselé okurky (řezem kapie), spíchnout párátkem – a počet slaninových soust se zněkolikanásobí.

5

Velmi často doporučovanou surovinou na jednohubky je niva a podobné pikantní sýry. Zejména v případě nivy je nejefektivnější rozetřít ji s máslem (pomazánkovým, rostlinným): není-li po ruce šlehač, stačí nivu rozstrouhat a rozmíchat s máslem, není-li struhadlo, alespoň důkladně rozmačkat vidličkou a pak dojemna utřít s tukem. Poměr: na vahový díl sýra jeden a půl až dva díly tuku.

6

Podobně naložíme i s ostrými zrajícím, i sýry (romadur, olomoucký…). Nivu není třeba dochucovat (někdy jen dosolit), zrající sýry zostříme pálivou paprikou. Pomazánkou podělíme mnohem víc hostů, než kdybychom sýr podávali jen nakrájený na kousky. Jednohubkám s pomazánkou z ostrých sýrů svědčí kousek vlašského ořechu nebo plátek cibule.

7

Také poměrně drahé ryby je výhodnější zpracovat do pomazánek: uzené ryby (makrela, "uzenáč"), solenou tresku (falešný losos), sardinky. Rozmačkáme s máslem (pomazánkovým, rostlinným) nebo s trochou majonézy, dochutíme solí, pepřem, hořčicí. Klademe na řezy rohlíku.

8

Jiný způsob: pomazánku naneseme na větší plátky veky nebo okrájeného chleba, a pak nařežeme na „rybičky“, malé kousky. Je to rychlejší. Rybí jednohubky dochucujeme kouskem syrové cibule, plátkem kyselé okurky, kouskem feferonky. Spíchneme párátkem.

9

Poměrně vděčné, nepříliš drahé a rychle připravené jsou jednohubky s pomazánkou z tučného tvarohu. Když nemáme tučný, je lepší pečivo nejdřív opravdu lehce potřít máslem (i rostlinným). Tvaroh okořeníme solí a pálivou paprikou. Můžeme ho lžicí vložit do jakéhokoliv sáčku, odstřihnout kousek růžku a pak ozdobně stříkat na plátky pečiva. Štiplavý tvaroh ladí s cibulí, plátkem ředkvičky, kouskem vlašského ořechu, s kuličkou bílého hroznu, s čerstvou i nakládanou paprikou, s feferonkou.

10

Nejlepší jednohubky všech dob: Tento recept pustila do oběhu v polovině 60. let minulého století Eva Beránková-Friessová z Týniště nad Orlicí. Na pohled nenápadné, bledé, neduživě vyhlížející jednohubky se od té doby staly zlatým hřebem jakéhokoliv večírku. Je to mnohokrát vyzkoušeno a potvrzeno. A protože „retro šedesátky“ jsou stále v kurzu, můžeme tyto Eviny jednohubky podávat nejen na Silvestra, ale třeba i na vintage či retro party.

11

Recept na nejlepší jednohubky: Půl kostky másla dobře rozetřeme nebo našleháme se čtyřmi většími nebo šesti středními rozetřenými (nastrouhanými) stroužky česneku. Jemně osolíme a okořeníme třemi špetkami mletého černého pepře. Ochutnáme, případně přidáme sůl či pepř, pomazánka by měla být ostrá. Česnekové máslo naneseme na asi centimetr (až 1,5 cm) silné plátky rohlíku. Na pomazánku položíme kousek syrové cibule a plátek kyselé okurky. Jestliže máme, můžeme navrch dát ještě malý kousek nakládané feferonky (není nutné). Spíchneme – a hotovo. Protože bude o tyto jednohubky velký zájem, můžeme pomazánku rovnou připravit z celého másla – aby byla po ruce, když budeme rychle přidělávat další jednohubky.

 

Tipy

Naprosto překvapivý nadšený ohlas mají velice jednoduché a levné jednohubky „selské“. Stačí jen dobré vepřové sádlo (případně škvarkové sádlo), chleba, cibule, česnek a hořčice. Nakrájíme krajíce chleba, namažeme je sádlem. Polovinu množství můžeme potáhnout filmem plnotučné hořčice, ostatní jemně posolíme. Krajíce rozkrájíme na kousky (i s kůrkami). Na kousky s hořčicí položíme plátek cibule, na kousky bez hořčice plátek cibule a poctivý plátek česneku (nebo jen česnek). Toto občerstvení přijde vhod hlavně při oslavách na nějaké horské boudě, kde při pohybu dobře tráví a chutě k jídlu jsou větší. - Rohlíky na jednohubky nejlépe nařežeme nožem s pilkou - Jestliže z krajíců chleba okrájíme kůrky, nevyhodíme je, ale usušíme a uchováme v zásobách na zahuštění guláše

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.