Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravé ovesné lívance | recept

Jak připravit zdravé ovesné lívance | recept

Zdravé ovesné lívance | recept. Ovesné lívance jsou zdravější a dietnější variantou klasických lívanců z kynutého těsta připraveného z bílé pšeničné mouky. Podle našeho receptu si můžete připravit zdravé ovesné lívance pečené v troubě. Vyzkoušejte si připravit lívance z ovesných vloček a špaldové mouky, určitě Vám budou chutnat.

Co je potřeba

  • 1 malý kelímek bílého jogurtu (cca 150 g)
  • půl hrnku hladké špaldové mouky
  • půl hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
  • 1 vejce
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička třtinového cukru
1

Ovesné vločky jsou velmi zdravé. Jsou totiž lehce stravitelné, obsahují velké množství vlákniny a nalezneme v nich také vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů pak zejména vápník, draslík a železo. Ovesné vločky přispívají k udržení stabilní hladiny cukru v krvi a pomáhají snižovat cholesterol.

Bílý jogurt je bohatý na bílkoviny, vitamíny A a D, vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové a z minerálů pak na vápník. Konzumace bílého jogurtu mimo jiné pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru, zvyšuje obranyschopnost organismu. Jogurtová kultura napomáhá k lepšímu vstřebávání minerálů a některých vitamínů v zažívacím traktu.

2

A jaký je postup?

Nejprve smícháme bílý jogurt s vejcem a olejem, poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a ovesné vločky, přidáme sůl a cukr. Těsto pořádně promícháme a necháme jej asi půl hodiny odpočinout, aby vločky dostatečně nabobtnaly. Hustotu těsta můžete v případě potřeby upravit přidáním vody či jogurtu nebo naopak mouky.

3

Na plech dáme pečicí papír a poklademe jej hromádkami těsta. Lívance pečeme v troubě vyhřáté asi na 180 °C zhruba půl hodiny dozlatova.

4

Ovesné lívance podáváme s džemem či povidly a tvarohem nebo třeba s rozdělaným ovocem.

Tipy

V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové ovesné vločky a špaldovou mouku nahraďte např. rýžovou či kukuřičnou.

Varování

Kupujte pouze kvalitní jogurty s živými bakteriálními kulturami. Pozor na odtučněné jogurty, do kterých bývá přidávána želatina a škroby.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.