Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravé zeleninové chipsy | recept

Jak připravit zdravé zeleninové chipsy | recept

Zdravé zeleninové chipsy | recept. Pokud máte rádi zeleninu, jistě jste si všimli, že se v posledních letech na pultech obchodů objevila řada „zdravějších“ alternativ ke smaženým brambůrkám. Většinou se však jedná o smažené plátky zeleniny. Pokud si chcete pochutnat na opravdu zdravých chipsech, připravte si je doma v troubě. Klasickou kombinací je řepa a celer, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, výborná je i mrkev nebo pastiňák. Postup přípravy zeleninových chipsů je v tomto receptu prakticky velice jednoduchý. Jeho provedení sice stojí trochu trpělivosti, ale ve své podstatě ho zvládne každý.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 velkou řepu
  • půlku celeru
  • lžíci olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • koření – kari, sladkou papriku, sušený česnek, sušenou cibuli (či jiné oblíbené koření na dochucení chipsů)
1

Jako první si připravíme plech, suroviny nám v syrovém stavu vyjdou přibližně na 2 plechy, ale po upečení se samozřejmě zelenina značně smrští. Pokud tedy hodláte chipsy připravit pro více hostů, určitě navyšte množství zeleniny, uschovat je můžete vždycky. Navíc podle mých zkušeností mizí velice rychle, takže se nemusíte bát, že by vám dlouho zbývaly. Plechy potáhneme pečicím papírem a na ten kápneme trochu olivového oleje. Pomocí mašlovačky rozetřeme olej po celé šíři papíru.

2

Řepu oloupeme a omyjeme, pokud máme větší kus, překrojíme ji na půl. Potom krájíme velice tenké plátky. Stojí to sice trochu více práce a především trpělivosti, ale osobně k tomuto kroku používám škrabku, jejíž pomocí lze vytvořit opravdu tenoučké plátky, jaké obyčejným nožem zvládnete jen stěží. Stejně postupujeme i u celeru.

3

Syrové zeleninové chipsy pak postupně naklademe na plech. Jednotlivé plátky by se neměly příliš překrývat, aby se rovnoměrně propekly. Plechy vložíme do středně vyhřáté trouby (180 °C) a pečeme přibližně 15 minut. Dobu pečení samozřejmě upravíme podle síly jednotlivých plátků.

4

Nakonec ještě smícháme v míse sůl, pepř a popřípadě jiná koření, která máte rádi. Výborná je kombinace s kari, sušeným česnekem, ale i sladkou paprikou. Upečené chipsy přidáme do mísy s kořením, promícháme a ihned podáváme. Pokud zeleninové chipsy připravujeme s větším časovým předstihem před samotnou konzumací, je lepší je kořením posypat až těsně před podáváním, protože kvůli soli mají tendenci rychle vlhnout. Avšak i měkké jsou výborné. Skladujte je proto v dobře těsnící nádobě.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.