Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vyrobit bylinkový ocet nebo olej | recept

03. Srpen 2023
Jak si doma vyrobit bylinkový ocet nebo olej | recept

Příprava ochucených olejů a octů je velice snadná a výsledek je delikátní. Nemusíte si je kupovat, použijete běžně dostupné bylinky ze zahrádky nebo volné přírody, ušetříte a ještě se příjemně zabavíte aranžováním. Oleje a octy se používají na saláty, k rybě, při grilování a třezalkový olej např. na popáleniny od slunce. V hezké láhvi je můžete i darovat jako jedlý dárek nebo kuchyňskou dekoraci. Používáme jablečný nebo vinný ocet. Podle některých zdrojů má jablečný ocet příznivější složení než vinný. Je jen na vás, kterému dáte přednost.

Co je potřeba

  • jablečný nebo vinný ocet
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • bylinky
  • drobné ovoce
  • celý pepř
1

Bylinkový ocet

Jablečný nebo vinný ocet přivedeme do varu a 1 minutu povaříme. Necháme ho přikrytý pokličkou zchladnout asi na 40 stupňů. Pak přidáme zvolené bylinky a koření. Bylinky neoplachujeme pokud to není nutné, musí být suché. Rukou lístečky lehce pomačkáme a napěchujeme do sklenice. Zalijeme teplým octem a necháme 3 týdny stát na slunečném místě. Občas protřepeme. Pak scedíme, naplníme do ozdobných lahví a dozdobíme čerstvými snítkami bylinek.

2

Jestliže se nám výsledná chuť zdá příliš silná, můžeme ho při přípravě pokrmů naředit buď neochuceným octem nebo čistou vodou. Takto připravený ocet má bezpočet možných variací použití – omáčky, majonézy, dresingy, marinády.

3

Na octy bylinkové se hodí bazalka, dobromysl, bobkový list, rozmarýn, tymián, estragon, z divoce rostoucích je výborná mateřídouška, medvědí česnek, popenec. Na octy květinové jsou vhodné plátky voňavých růží, levandule, květ černého bezu, květ dobromysli. Z drobného ovoce se mi velmi osvědčily lesní jahody, angrešt, černý rybíz a zejména lesní maliny (nemají konkurenci).

4

Bylinkový olej

Ochucené oleje se připravují z chuťově neutrálního oleje, aby se nepřehlušila příchuť přísad. Nejlepší je olej slunečnicový. Olej lehce zahřejeme, do láhve si připravíme bylinky nebo koření a zalijeme teplým olejem. Uzavřeme a necháme 3 týdny stát. Po této době je olej připraven k použití. Odstraníme bylinky a přefiltrujeme olej do čisté lahve. Plánujeme-li rychlou spotřebu, můžeme dozdobit snítkou čerstvé bylinky. Musíme ale dbát na to, aby byla větvička vždy ponořená, jinak by mohla začít plesnivět. Můj tip je bazalkový olej, je velmi voňavý a aromatický. Perfektně se hodí do letních salátů z rajčat.

5

Ocet z černého bezu

Co je potřeba: 100 g čerstvého nebo sušeného květu, 1/2 l bílého vinného octa

Popsaným způsobem si vyrobíme ocet, který nám poslouží k masáži unavených nohou, jako obklad pro bolestivá a nateklá místa a je vhodný i k přímé spotřebě třeba do salátu.

Tipy

Chilli olej 100 g čerstvých chilli papriček, rozmixovat 1 l slunečnicového oleje 2 snítky bazalky Postupujeme podle základního receptu. Olej má krásně červenou barvu a je pálivý, stačí jen pár kapek do pokrmu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak namíchat provensálské koření
Jak namíchat provensálské koření
Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavé…
Jak vyrobit jahodový ocet | recept
Jak vyrobit jahodový ocet | recept
Jak vyrobit jahodový ocet | návod. Poradíme vám, jak si snadno vyrobíte aromatizovaný jahodový ocet. Je to snadné a nepotřebujete k tomu žádné speciál…
Jak připravit kopřivové pesto | recept
Jak připravit kopřivové pesto | recept
Kopřivové pesto | recept. Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku a sýra. Slouží k ochucení těstovin nebo salátů. Pesto lz…
Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.