Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit aromatizovaný cukr

Jak si vyrobit aromatizovaný cukr

Následující článek vám poradí jak ušetřit a ještě si přitom užít spoustu zábavy třeba s dětmi. Zkuste si vyrobit aromatizovaný cukr. Takový cukr pak využijete při pečení moučníků, slazení čaje nebo do cukrových polev. V obchodech se ochucený cukr prodává za 6 Kč 20 g. Snadným výpočtem zjistíte, že jeden kilogram vyjde na 350 Kč. Doma ho budete mít přibližně dvacetkrát levnější a navíc můžete mít mnohem více chutí. Takto ochucený cukr je i milým dárkem pro domácí kuchařky a cukrářky.

Co je potřeba

  • květiny s výraznou vůní
  • kůra chemicky neošetřených citrusů
  • výrazně vonící ovoce nebo listy
  • cukr krupice nebo krystal
  • mixer
  • sklenice s uzávěrem
1

Připravíme si surovinu, podle toho, jaký cukr vyrábíme. Z ovoce jsou výborné maliny nebo rybíz. Při výrobě marmelád a džemů zbývají z tohoto ovoce jadérka se zbytky dužniny. Tento ovocný odpad nasušíme a suchý přetřeme přes jemné síto. Oddělí se dužina v prášku a pecky zůstanou na sítu.

2

Při výrobě citrusového cukru potřebujeme kůru citrusů. Kůra nesmí být chemicky ošetřená. Na podzim a v zimě, kdy je velká spotřeba těchto plodů, kůru sušíme v tenkých proužcích bez bílé spodní vrstvy. Nejvhodnější je limeta, citron a pomeranč. Grapefruit má zvláštní vůni, která ne každému sedne.

3

Do mixeru nasypeme zvolené množství cukru krystal nebo krupice, příchuť a rozmixujeme najemno. V případě citrusové kůry zůstanou v cukru menší tvrdé kousky. Ty odstraníme prosátím přes síto těsně před spotřebou. Hotový cukr nasypeme do sklenic s uzávěrem a odebíráme podle potřeby.

4

K aromatizování se výborně hodí květy voňavých růží, květy lípy, tužebníku, šeříku, levandule. Nemusíme je předem sušit. Sbíráme je za suchého počasí na čistém místě, neoplachujeme. Do nádoby nasypeme cukr, pak slabou vrstvu okvětních plátků, květů a zase cukr. Nádobou pořádně protřeseme, aby cukr obalil kvítka. Necháme asi 14 dní v temnu a denně alespoň dvakrát protřeseme. Po této době cukr procedíme, odstraníme rostliny a cukr přesušíme.

5

Pohodlnější způsob je prosypávání sušených bylinek. Z bylinek se hodí lipový květ, mateřídouška, fialky. Cukr nezvlhne a ještě jako bonus má lehký nádech barvy, podle použitých rostlinek.

6

Stejně jednoduchým způsobem jako cukr se připravuje bylinková sůl. Využijte nabídku přírody a nasušte nať mateřídoušky, máty, meduňky, libečku, celerové nati. Je nekonečně mnoho variací a výsledek je vždy povedený. Při grilování navíc bylinkovou sůl vlastní výroby oceníte.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit Boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.