Jak správně sbírat bylinky do kuchyně

Dny se krátí a je čas na sběr bylinek. Některé se budou hodit jako voňavá přísada do jídel, jiné jsou skvělé jako lék. Jak správně sbírat bylinky do kuchyně?

5
Průměr: 5 (2x)
Váš hlas: Není
Lehké

1

Sbíráme jen rostliny, které dobře známe a které rostou na čistých místech. Bylinky z kraje silnice rozhodně dobré nebudou.

2

Trháme jen ty rostliny, které nejsou napadeny plísní či parazity a ukládáme je do košíků či plátěných pytlíků. Plastové nádoby či igelitky nejsou vhodné!

3

Ideální pro sběr je suché počasí, bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa, a už vůbec ne po dešti.

4

Pokud chcete bylinky sušit, učiňte tak co nejdříve po sběru.

5

Sušte je na suchém, dobře větraném místě. Nikdy ne na přímém slunci.

6

Větší rostliny je ideální svázat a zavěsit.

7

Rostliny před sušením nepereme, vyjímku tvoří kořeny, které je nutné očistit.

8

Usušené bylinky skladujeme v uzavíratelných nádobách a v temnu při teplotě 5 až 20°C. Vydrží maximálně rok.

9

Bylinky můžeme také zamrazit. Nasekané je dáme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zamrazit.

10

Z bylinek můžeme připravit i octy a oleje, které pak můžeme použít v kuchyni.

Varování

Bylinky jako lék používáme pouze po poradě s lékařem!

Komentáře

Vyzkoušeno:) pár usušených

Vyzkoušeno:) pár usušených bylinek mám již v zásobě!

Přidat komentář

Obsah tohoto pole je skrytý a nebude veřejně zobrazen.
 
 Jak pěstovat levandule
Pěstování levandule se vyplatí. Svými fialovými, modrými, růžovými nebo bílými květy krásně ozdobí a provoní naši...
 Jak poznat u feny falešnou březost
Falešná březost zvaná též pseudogravidita je zákeřná nemoc vyvolaná změnou hladiny hormonů během hárání feny. Zatímco v...
 Jak se zbavit tvrdé vody
Tvrdá voda je voda s vysokým obsahem minerálů. Jsou to zejména ionty vápníku (Ca2+) a hořčíku (Mg2+). Přesná tvrdost...

Emailový zpravodaj

Přihlaste se k emailovému zpravodaji JakTak.cz. Pravidelně dostanete nejlepší a nejčtenější, návody a postupy přímo do Vaši emailové schránky.