Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat borůvkové knedlíky | recept

Jak udělat borůvkové knedlíky | recept

Domácí borůvkové knedlíky | recept. Borůvkové knedlíky můžeme připravovat i jindy než jen v borůvkové sezoně. Na borůvkové knedlíky lze dobře využít i borůvek mražených. Nabízíme několik tipů na borůvkové knedlíky z nekynutých těst a pracovní postup, jak udělat borůvkové knedlíky i z borůvek zmrazených.

Co je potřeba

suroviny na těsto podle receptu
borůvky
cukr, máslo a oblíbená "posýpka"
kuchyňské vybavení a zařízení

1

Borůvkové knedlíky nemusí být jen v podobě klasických kynutých „blbounů“. Ostatně, máme-li k dispozici jen mražené borůvky, kynuté těsto by se pro přípravu knedlíků z nich ani nehodilo. Mražené borůvky mají oproti čerstvým jednu velkou výhodu – protože je před použitím nerozmrazujeme, dobře se s nimi pracuje – zamrzlé hrudky drží tvar a borůvky nám „neutíkají“ pod rukama.

2

Na borůvkové knedlíky ze zmrazených borůvek se dobře hodí těsta, kterým nevadí studená náplň a nehrozí jejich sražení. Můžou se připravovat z bramborového těsta, z těsta pařeného, krupicového nebo tvarohového.

3

Krupicové těsto se zadělává z husté a vychladlé krupicové kaše (může být i sladká). Do husté vychladlé krupicové kaše ze čtyř deci mléka zapracujeme dvě celá vejce a hrubou mouku, až vznikne tuhé a vláčné těsto. Krupicové těsto je velmi chutné, levné a příprava je snadná. Když chceme udělat borůvkové knedlíky, můžeme ho vyzkoušet.

4

Další typem rychlého těsta, které téměř nelze zkazit, je těsto tvarohové. Připravuje se z tvarohu, vajec, rostlinného tuku a hrubé nebo polohrubé mouky. Tvarohové těsto má tu výhodu, že knedlíky z něho připravené nemusíme zavářet hned. Jestliže někdo přichází ke stolu později, odložíme syrové knedlíky na pomoučený tácek, přikryjeme mikroténem a uložíme do chladničky. Knedlíky zavaříme, až se opozdilec dostaví – a bude mít čerstvé borůvkové knedlíky.

5

Těsto – ať krupicové nebo tvarohové, přeložíme na pracovní plochu, válečkem rozválíme na tenčí placku. Kontrolujeme, jestli se těsto nepřilepilo k válu. Kdyby se lepilo, opatrně je nazvedneme a podsypeme moukou. Když se těsto lepí na váleček, také je osušíme moukou.

6

Těsto rozřežeme na čtverce. Na každý položíme trochu borůvek. Protože borůvkové knedlíky obvykle hojně sypeme sladkými posýpkami na talíři, není třeba přidávat cukr. Knedlík pečlivě zabalíme. Jestliže máme pokud možno čtvercovitě nařezané těsto, balíme knedlík jako šáteček – křížem spojíme cípy a pak zmáčkneme ostatní řezné plochy. Na závěr knedlík dotvarujeme v ruce.

7

Borůvkové knedlíky opatrně vkládáme do kastrolu s vroucí vodou. Můžeme k tomu použít třeba plochou naběračku. Když trochu ztuhnou varem (asi po minutě), opatrně je oddělíme ode dna, kde se přichytí. Borůvkové knedlíky vaříme asi sedm minut. Když jsou uvařené, plavou všechny na povrchu.

8

Na talíři sypeme borůvkové knedlíky cukrem, strouhaným perníkem či strouhaným tvarohem a poléváme rozpuštěným máslem. Recept na borůvkové knedlíky je v závěru. Přejeme vám dobrou chuť!

Jak udělat borůvkové knedlíky | recept
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.