Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat broskvovou přesnídávku | recept

Jak udělat broskvovou přesnídávku | recept

Jak udělat broskvovou přesnídávku | recept. Doma připravená broskvová přesnídávka je lahodná, osvěžující, mírně sytící a především velmi zdravá pochutina. Kromě nutričních a chuťových vlastností máme u domácí broskvové přesnídávky jistotu, že do ní nebyly při vaření přidány žádné konzervanty, dochucovadla a jiná „ečka“. Jak připravit tu nejlepší přesnídávku z broskví? Tady je recept.

Co je potřeba

  • kuchyňské zařízení a vybavení
  • zavařovací sklenice
  • suroviny podle předpisu
1

Broskvovou přesnídávku připravujeme z čerstvého ovoce nebo si můžeme vyrobit broskvovou přesnídávku do zásoby. Druhou variantu budeme dělat nejspíš tehdy, když máme k dispozici velké množství broskví (vlastní, naturální dárek od pěstitele nebo výhodná koupě, které nešlo odolat). Jinak by příprava broskvové přesnídávky nebyla příliš ekonomická.

2

Proč broskvovou přesnídávku? Broskve jsou pro děti velmi vhodné. Patří k nejsnáze stravitelnému ovoci. Broskve sice nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato obsahují karoten (provitamin A), asi sedm procent glycidů a jen nepatrně bílkovin. Z minerálních látek je zaznamenán vysoký obsah vápníku, železa, fosforu. Výborně se osvědčují ke zvýšení chuti k jídlu, což zejména maminky malých dětí v letních dnech ocení.

3

Pro jemnou chuť můžeme broskvovou přesnídávku, respektive protlak z broskví, podávat dětem kojeneckého věku (od šesti měsíců, kdy maminky začínají dětem podávat ovocné příkrmy). Pro miminka vybíráme jen broskve dobře vyzrálé, měkké, bezvadné a čerstvé, tedy v jejich plné sezoně. Ideální jsou broskve z vlastní nebo „známé“ zahrady či z farmářských trhů.

4

Sladkou a měkkou broskev pro kojence omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí ostrého nože rozdělíme na poloviny. Část kolem stopky raději vyřízneme. Vyjmeme pecku. Půlky broskve jednoduše protlačíme přes nerezové sítko, takže nám v sítku zůstane celá slupka. Protože obvykle připravuje příkrm pouze pro jedno miminko, osvědčil se tento postup jako rychlý a efektivní (bez „hory špinavého nádobí“). Protlak nepřislazujeme a miminku jej podáváme malou lžičkou.

5

Přesnídávku z čerstvých broskví pro batolata a větší děti připravíme z rozmixovaných oloupaných zralých a bezvadných plodů. Ovocnou dřeň zakápneme citronovou šťávou, aby rychle nehnědla a mírně přisladíme (třeba i medem). Podáváme vychlazené s piškoty. Dření z čerstvých broskví můžeme ochutit i jogurt nebo sladký tvaroh podávaný dětem k přesnídávce nebo svačině.

6

Broskvovou přesnídávku můžeme zavařit do zásoby. Ovoce důkladně omyjeme, všechna poškozená, podezřelá nebo nepěkná místa vyřežeme, odstraníme pecky a broskve nakrájíme na kousky (i se slupkou). Dáme do širšího kastrolu, podstřikneme trochou vody, přikryjeme poklicí, přivedeme k varu. Za občasného zamíchání ode dna ovoce rozvaříme, což trvá tak deset minut. Ponorným mixerem rozvařené ovoce rozmixujeme (i se slupkami). Jestliže bude přesnídávka určena pro velmi malé děti, nepřislazujeme ji. Děti od předškolního věku už jsou trochu „zkaženější“ co se sladkosti týká, pro ně dřeň mírně přisladíme (množství se řídí sladkostí ovoce). Cukr zamícháme do horkého rozmixovaného ovoce, nevaříme ho.

7

Broskvovou přesnídávku plníme do zavařovaček, jejichž velikost vybíráme podle počtu dětí, kterým bude přesnídávka určena. Pro jedno malé děcko jsou ideální dvoudecové skleničky (třeba uchované od kupované dětské výživy). Pro víc dětí volíme větší sklenice. Počítáme ale s tím, že se po otevření bude muset přesnídávka hned sníst. To ale v případě ovocných přesnídávek obvykle není problém. Sterilizujeme 25 minut při 80 stupních.

Tipy

Broskvovou přesnídávku můžeme připravit i ze směsi broskví a raných jablek. Jablka před rozvářením ale oloupeme. Jinak je postup stejný.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat broskvové knedlíky | recept
Jak udělat broskvové knedlíky | recept
Jak udělat broskvové knedlíky | recept. Recept na domácí broskvové knedlíky z pařeného těsta. Broskvové knedlíky nedají moc práce, a tak je můžeme uva…
 Jak udělat broskvový kompot | recept
Jak udělat broskvový kompot | recept
Broskvový kompot | návod jak zavařovat broskve. Mít v zásobě broskvový kompot je pro kuchaře malá výhra. Upotřebení broskvového kompotu je široké a za…
Jak na dýňové muffiny s ořechy | recept
Jak na dýňové muffiny s ořechy | recept
Dýňové muffiny s ořechy | recept. Podzim a s ním i dýňová sezóna je tady, dýně jsou k sehnání téměř všude a stejně tak právě dozrávají také vlašské oř…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.