Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dýňové máslo | recepty

Jak udělat dýňové máslo | recepty

Dýňové máslo | recepty. Tykev, neboli dýně, získává několik posledních let na oblibě. Tykví existuje mnoho rozmanitých druhů, patří mezi ně patizony, cukety, kabačky, tykev máslová, špagetová, muškátová aj. Původem z Japonska je jedna z nejvyhledávanějších tykví – hokkaido. Plody této dýně jsou menší, živě oranžové barvy se světleji oranžovou dužninou. Hokkaido se před kuchyňskou úpravou nemusí loupat, slupka tepelnou úpravou změkne. Na chladném a suchém místě vydrží dýně uskladněná až do jara. V kuchyni má bohaté využití při přípravě různých slaných i sladkých jídel. Zkuste třeba dýňové máslo podle následujících receptů.

Co je potřeba

  • dýni
  • máslo
  • med
1

Dýni rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a každou polovinu zvlášť zabalíme do alobalu. V alobalu necháme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára. Upečeme ji v troubě doměkka při teplotě 200 °C. Z vydlabaného zbytku vyjmeme semena a opražíme je na oleji ke zdravému mlsání nebo jako vložku do dýňové polévky.

2

Upečenou vychladlou dýni pokrájíme na menší kostky a rozmixujeme na pyré. Pyré se dobře mrazí, nespotřebované můžeme mít v mrazničce připravené na pozdější použití.

3

V misce utřeme změklé máslo do pěny. Neuvádím množství záměrně, recept je velmi jednoduchý a poměr surovin si každý vyladí podle své chuti. Do utřeného másla přidáváme opatrně dýňové pyré. Osladíme pastovaným medem nebo cukrem podle chuti. Výsledek nesmí být moc řídký, aby máslo nestékalo z pečiva. Někdy se stane, že se pyré s máslem při míchání srazí, stejně jako krém. Napravíme to tak, že vložíme misku do horké lázně a šleháme. Máslo se zcela rozpustí. Pak misku vyjmeme a obsah šleháme do vychladnutí. Máslo bude zase hladké.

4

Jiný způsob je dýňové máslo slané. Postup je stejný, utřeme máslo a přidáme dýňové pyré. Osolíme a ochutíme např. prolisovaným česnekem nebo aromatickými bylinkami, pepřem nebo strouhanými vlašskými ořechy. Možností je nepřeberně.

5

Máslo se hodí jako pomazánka na pečivo. Slaným máslem můžeme zdobit jednohubky. Skladujeme ho v chladničce. Ať Vám chutná!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat džem z dýně hokkaido | recept
Jak udělat džem z dýně hokkaido | recept
Dýňový džem | recept. Podzim je čas dýní. Pryč jsou doby, kdy se u nás pěstovaly jen obří dýně Goliáš a zavařovaly se na kompot podávaný ve školních j…
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Jak udělat dýňové palačinky | recept
Jak udělat dýňové palačinky | recept
Dýňové palačinky | recept. Dýně je všestranně použitelná zelenina v kuchyni. Hodí se jak na slané, tak na sladké vaření i pečení. Dýňová polévka a dýň…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.