Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dýňové palačinky | recept

15. Listopad 2020
Jak udělat dýňové palačinky | recept

Dýňové palačinky | recept. Dýně je všestranně použitelná zelenina v kuchyni. Hodí se jak na slané, tak na sladké vaření i pečení. Dýňová polévka a dýňová buchta už si našla cestu do mnoha rodin a restaurací. Co takhle zkusit třeba dýňové palačinky? Zapomeňte na předsudky a zkuste je. Budete překvapeni jejich nadýchanou konzistencí, dokonalou chutí a krásnou zlatou barvou, kterou jim dodá dýňová dužnina.

Co je potřeba

  • 300 ml mléka
  • 300 g dýňového pyré
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • 1 rovná polévková lžíce krupicového cukru
  • trochu rumu
  • hladká mouka dle potřeby (asi 6 navršených polévkových lžic)
  • tuk na pánev
1

Na palačinky se hodí všechny druhy dýně, avšak nejlepší je hokkaido s krásně zbarvenou dužninou. Dýni neloupeme, jen odstraníme měkkou vnitřní část se semeny a uvaříme ji ve vodě. Místo vaření ve vodě ji lze upéct v troubě, zabalenou v alobalu. Měkkou dýni naporcujeme na menší části a ve vlažném mléce rozmixujeme.

2

Do dýňového mléka přidáme sůl, cukr a vyklepneme dvě celá vejce. Ušleháme metlou.

3

Poté přidáme mouku, trochu rumu a umícháme hladké těsto. Rum přidáváme proto, aby měly palačinky lepší chuť, místo něj se mohou ochutit strouhanou citronovou kůrou nebo vanilkou.

4

Palačinky smažíme na pánvi na malém množství tuku (oleje). Obracíme je opatrně, těsto se rádo trhá. Přidáním většího množství mouky se těsto zpevní, ale palačinky nebudou tak nadýchané.

5

Hotové palačinky pomažeme džemem, nutelou nebo ochuceným tvarohem a pocukrujeme. Můžeme dozdobit šlehačkou a čokoládou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Jak udělat dýňové máslo | recepty
Jak udělat dýňové máslo | recepty
Dýňové máslo | recepty. Tykev, neboli dýně, získává několik posledních let na oblibě. Tykví existuje mnoho rozmanitých druhů, patří mezi ně patizony,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.