Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat hrušková povidla | recept

hrušková povidla

Recept na klasická hrušková povidla. Hrušková povidla jsou polotovarem pro pečení buchet a koláčů v době, kdy není sezonní ovoce, a nebo je příliš drahé. Hruškovými povidly mažeme lívance a palačinky, rozvarem z hruškových povidel poléváme sladké knedlíky. Hrušková povidla můžeme připravit bez přidání cukru, a pak jsou vhodná i pro lidi s dietami. Jak na to? Domácí povidla z hrušek krok za krokem v našem receptu.

Co je potřeba

hrušky, případně cukr a kyselina citronová sporák

1

Hrušková povidla jsou koncentrovaná jednodruhová ovocná pasta vzniklá rozvařením hrušek a pomalým odpařováním jejich šťávy. Připravujeme je tehdy, když máme k dispozici velké množství hrušek z vlastní zahrádky, a nebo když hrušky získáme zdarma nebo za nízkou cenu. Kupovat hrušky na povidla v běžné obchodní síti nebo i na tržišti se nevyplatí.

hrušky
2

Hrušky – mohou být i přezrálé, omyjeme, necháme okapat, rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců, stopek a okvětí a se slupkami rozemeleme na strojku.

3

Velký prázdný široký kastrol zvážíme a jeho váhu si zapíšeme. Do kastrolu nalijeme dvě deci vody. Postavíme na sporák. Máme-li plynový sporák, nasadíme na hořák litinovou plotýnku. Když se voda vaří, nasypeme do kastrolu rozemleté hrušky. Přiklopíme poklicí, přivedeme do varu, snížíme teplotu a asi deset minut rozváříme. Občas zamícháme, a kontrolujeme, aby se ovoce nepřipálilo. Pak teplotu snížíme ještě víc a už odkryté ovoce necháme odpařovat.

hrušky
4

Mícháme. Kdyby se stalo, že se nám povidla začnou připalovat, nebudeme je odškrabovat odedna. Rychle zvážíme jiný kastrol a rozvařená povidla do něj přelijeme, ale opatrně, abychom do čisté nádoby nenalili i připálené ovoce.

5

Na mírné teplotě a za občasného promíchání hrušková povidla stále odpařujeme. Kdybychom povidla vařili na chalupě, kde jsou plátová kamna na pevné palivo, postavíme povidla na kraj plotny, nebo je při mírném topení vložíme do pootevřené trouby.

6

Když jsou hrušková povidla natolik hustá, že se dají nabrat na vařečku a rýha za vařečkou se na dně kastrolu neuzavírá, odstavíme je. Na váhu položíme nějakou izolační podložku (silikon), váhu zkalibrujeme i s ní. Pak zvážíme kastrol s povidly. Odečteme váhu kastrolu a výsledek jsou povidla.

7

Váhu uvedeme do původního stavu. Na jeden kilogram odpařené hruškové hmoty navážíme 100 gramů cukru a odměříme na špičku nože kyseliny citronové.

8

Povidla vrátíme na sporák a uvedeme do varu. Přisypeme cukr a kyselinu citronovou, cukr necháme za pilného míchání rozpustit, stáhneme teplotu a hmotu s cukrem ještě asi pět minut vaříme.

9

Vřelá povidla přelijeme do čistých zavařovacích sklenic. Na povrch lijeme malou lžičku rumu nebo nějaké lihoviny (vodka, pálenka). Sklenice s povidly uzavřeme. Jestli nemáme lihovinu, skleničky s horkými povidly převrátíme na víčko.

Tipy

Varianta: Hrušková povidla můžeme připravit i bez přidání cukru a kyseliny, pouze jako ryze přírodní produkt. V takovém případě je ale raději sterilizujeme, aby naše práce a energie nepřišla vniveč. Opatrné povahy sterilizují pro jistotu i povidla s cukrem. (Naši předkové nesterilizovali, nepřidávali cukr, povidla uskladňovali v hrncích povázaných pergamenem – a povidla vydržela. Ale…)

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.