Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat jablečný závin z tvarohového těsta | recept

Jak udělat jablečný závin z tvarohového těsta | recept

Jednoduchý recept, zaručený výsledek. Recept na jablečný závin z tvarohového těsta je doslova záchranným kruhem pro méně zdatné pekaře/cukráře. Uvítají ho především ti, kdo mají „respekt“ před taženým těstem, ale nechtějí se uchylovat ke kupovanému listovému těstu. Jablkový závin z tvarohového těsta je poctivá klasika, příprava je snadná. Nabízíme recept na jablkový závin a pracovní postup při jeho výrobě.

Co je potřeba

  • 250 g balíčkového tvarohu (na tučnosti moc nezáleží)
  • 250 g tuku na pečení + oříšek pravého másla
  • 1000 g kuchyňsky připravených jablek
  • 250 g hladké mouky + mouka na vál
  • 3/4 hrnku čerstvé strouhanky
  • balíček hrozinek
  • pískový cukr, mletá skořice
  • 1 vejce na potření závinu (nemusí být)
1

I když zkušené hospodyně tvrdí, že udělat tažený štrúdl není nic složitého, někdy v nás přetrvává nedůvěra v sebe sama. Na druhou stranu nechceme poslouchat řeči o tom, že „koupit a rozválet listové těsto dokáže každý.“ Tvarohové těsto je výborný kompromis, a není to žádné „šizení“ receptury – prostě jen varianta. Na jablečný závin z tvarohového těsta si připravíme balíček tvarohu (ne vaničku, v té je víc vody než tvarohu), jednu kostku tuku na pečení (Héra a podobně), hladkou mouku, jablka, cukr, skořici, hrozinky, strouhanku z bílého pečiva a jedno vajíčko.

Stejně jako je snadná příprava, je v dnešní době snadné sehnat i potřebné suroviny. Výhodné ceny, které pravidelně nabízí třeba aktuální Lidl leták, navíc vykouzlí nejedné hospodyňce úsměv na tváři, což se bezesporu odrazí na celkovém výsledku.

2

Tvarohovému těstu se někdy říká „kolik tolik“. Je velmi jednoduché, a přitom vděčné. Na vál odvážíme 250 hladké mouky, přidáme 250 gramů tvarohu, rozkrájíme 250 gramů tuku na pečení. Rukama vypracujeme kompaktní těsto. Zpočátku se trochu drobí, ale po chvíli se poddá. Nepřidáváme do něj nic víc – žádné vejce, vodu, mléko, cukr – jen ty tři suroviny. Z těsta utvoříme bochánek a dáme do lednice.

3

Mezitím si připravíme jablka. Na pečení obvykle používáme jablka horší kvality – méně vzhledná, červivá (zato zdravá). Omyjeme je, oloupeme, pěkné slupky odložíme. Na hrubém struhadle jablka ostrouháme – kolem dokola, až nám zbyde jen jadřinec. Volíme struhadlo s velkými oky nebo štěrbinu na krouhání plátků. Jablek budeme potřebovat necelý kilogram (strouhaných).

4

Na oříšku pravého másla (jen aby zavonělo) opražíme tři čtvrtě hrnku čerstvé nezatuchlé strouhanky z bílého pečiva. Dáme ji vychladnout. Těsto rozdělíme na dva stejné kusy. Zapneme troubu na 200 stupňů, aby se předehřála.

5

Na pomoučeném vále začneme z jedné poloviny vyvalovat placku. Dokud je těsto silné, jednou dvakrát otočíme, aby se těsto nelepilo na váleček. Vyválíme obdélník asi tak dlouhý jako je délka plechu. Těsto by mělo být co možná nejtenčí. Podle staré kuchařské míry by mělo být tak „na stéblo“ silné. Placku pokryjeme polovinou jablek, nasypeme polovinu hrozinek, půl množství strouhanky. Nakonec přisladíme asi čtyřmi lžicemi cukru a poprášíme skořicí.

6

Náplň nedáváme až na okraj, aby se závin dobře balil. Nejdřív přeložíme prázdný okraj blíž k sobě a jemně ho přitiskneme k nádivce. Pak už půjde rolování snadno. Konce rolády zajistíme zmáčknutím těsta. Přeneseme na suchý plech, „švem“ dospod. Stejně zpracujeme i druhý díl těsta a surovin. Nakonec záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem. Čistou houbou setřeme vajíčko, které steklo na plech.

7

Plech s jablečným závinem vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupních pečeme asi dvacet minut. Když má závin temně zlatou barvu, bude dost upečený i uvnitř. Proto stačí v závěru pečení kontrolovat jeho barvu. Závin (a i jiné pečivo) z tvarohového těsta nemusíme podmazávat tukem, je ho dost v těstě a při pečení se uvolní (a částečně vsákne do závinu, což je výhoda – nemusíme pokapávat máslem jako taženého závinu).

8

Závin necháme zchladnout a pak krájíme na porce. Z obou „nohavic“ nakrájíme 20 poctivých kusů (na obrázku je rozkrájen jeden závin), takže by tato dávka bohatě vystačila, kdybychom chtěli závin upéct rodině k obědu jako sladké jídlo. Znát počet porcí je dobré také v případě, že chceme jablečný závin upéct pro očekávané hosty

9

Jablečný závin z tvarohového těsta před podáváním pocukrujeme – není moc sladký, ale i proto je mnoha lidmi oblíben. Podáváme s dobrým čajem, který se k nakyslému moučníku hodí lépe než káva. Ale jestli jsme (nebo naši hosté) „kávoví“, můžeme apfelstrudel podávat po vídeňsku – přizdobený šlehanou smetanou a se sklenicí vídeňské kávy.

10

Uspořené jablečné slupky dáme na pečícím papírem vyložený plech a po vytažení štrúdlů je dáme do vychládající trouby, kterou necháme pootevřenou. Tak si je předsušíme, dosušíme je pak už na volném vzduchu (nebo zase využijeme tepla z trouby). Sušené jablečné slupky budou základem pro vynikající ovocný jablečný čaj.

Tipy

  • Když máme vlašské ořechy (a nemáme na ně alergii), můžeme je přidat, závinu to jenom prospěje.
Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat jablka v županu | recept
Jak udělat jablka v županu | recept
Jak udělat jablka v županu | recept. Jablka v županu recept. Jablka v županu - to jsou výborná jablíčka pečená v listovém těstě. Příprava jablek v žup…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.