Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept. Mexická fazolová polévka, respektive fazolová polévka na mexický způsob, je trochu jiná, než naše klasické „fazolačky“ – je lehčí a poznáme v ní víc chutí, i když té pravé mexické fazolové polévce se můžeme při použití českých ingrediencí jen přiblížit. Jak udělat mexickou fazolovou polévku z toho, co máme k dispozici? Přinášíme recept a popis pracovních úkonů.

Co je potřeba

150 g mletého vepřového masa

1 velká cibule

1 velké rajče

2 stroužky česneku

1/2 velké nebo 1 menší zeleninová paprika

250 g (jedna plechovka) fazolí

1/2 usku feferonky nebo 1 chilli paprička

1 menší mrkev

kousek celeru (nebo pastináku nebo – ideálně – řapíkatého celeru)

dobromysl (oregano), případně majoránka, koriandr, 1/4 lžičky kmínu, mletý pepř a sůl

3 lžíce oleje

1 l vývaru

1

Na mexickou fazolovou polévku budeme potřebovat 150 gramů mletého vepřového masa, jednu velkou cibuli, jedno velké rajče, dva stroužky česneku, půl velké nebo jednu menší zeleninovou papriku, 250 gramů (jedna plechovka) fazolí, půl lusku feferonky nebo jednu chilli papričku, menší mrkev, kousek celeru (nebo pastináku nebo – ideálně – řapíkatého celeru), dobromysl (oregano), případně majoránku, koriandr, čtvrt lžičky kmínu, mletý pepř a sůl.

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
2

Na třech lžicích oleje začneme opékat maso. Když se „zatáhne“ a má bělavou barvu, přidáme cibuli. Společně opékáme a stále mícháme. Je žádoucí, když se maso s cibulí trošku připeče ke dnu, ale jen málo – nesmí se připálit. Posléze přidaná tekutina napečenou vrstvu rozpustí a dostane lepší chuť opečeného masa.

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
3

Zeleninu nakrájíme na malé kousky a postupně přidáváme k základu z masa a cibule – nejdříve kořenovou zeleninu, promícháme a chvíli mícháme, pak papriku, rajče, feferonku (chilli) a kmín. Stále mícháme a vařečkou oddělujeme mírně napečenou vrstvu ode dna.

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
4

Když je zelenina mírně podušená, zalijeme litrem vývaru nebo vody. Vaříme asi 15 minut, aby se provařilo maso a kořenová zelenina. Pak přidáme předem uvařené fazole, jestli máme, tedy i s vodou, v níž se vařily. Když použijeme fazole ve slaném nálevu, vlijeme je do polévky i s nálevem. Přímo do polévky prolisujeme česnek.

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
5

Vaříme ještě asi deset minut. Pak dochutíme dobromyslí (jestli nám vadí, tak majoránkou), černým pepřem a špetkou koriandru (komu vadí, ať raději vynechá, jeho vůně a chuť jsou dost specifické). Mexickou fazolovou polévku nebudeme zahušťovat jíškou.

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
6

V některých receptech je doporučováno na závěr mexickou fazolovou polévku rozmixovat. Naše polévka není mixovaná, ale je to možná varianta. Polévku podáváme hodně horkou, případně s pečivem – s tortillami, a nebo s českou houskou.

Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit chilli con carne | recept
Jak uvařit chilli con carne | recept
Chilli con carne | recept. Receptů na chilli con carne je nesčetné množství, některé jsou více jiné méně kombinované, společným jmenovatelem pak jsou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.