Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat plněnou cuketu | recept

Jak udělat cukeťáky s ovesnými vločkami | recept

Jak udělat plněnou cuketu | recept. Plněná cuketa je sezonní jídlo, které dokáží vychutnat především lidé, jímž nečiní problém „kousnout“ do vařené zeleniny. Přestože se dá plněná cuketa připravit na mnoho různých způsobů, ocení ji spíše vegetariáni (s bezmasou nádivkou), milovníci zeleniny, lidé s dietami a ti, kteří volí méně energetickou stravu. Jak udělat plněnou cuketu? Přinášíme popis pracovního postupu.

1

Cuketa, tykev vyšlechtěná v Evropě z jihoamerických druhů, je okurce podobná, ale větší a objemnější plodina. Přestože je téměř bez chuti (zejména v syrovém stavu), jsou v cuketě zastoupeny minerální látky a některé vitaminy, díky čemuž je cuketa zajímavá i z pohledu zdravé výživy. Pro tepelnou úpravu plněním se hodí cukety středně vyzrálé, takové, které už mají silnější slupku, ale ještě nedozrálá měkká bílá semena a bledé zelenkavé „maso“.

Jak udělat plněnou cuketu | recept
2

Cuketu před plněním oloupeme a po délce rozkrojíme. Vnitřek cukety vybereme, nejlépe se k tomu hodí zašpičatělá polévková lžíce. Vydlabanou hmotu odložíme, použijeme ji. Cuketu dlabeme do tvaru podlouhlé misky, to znamená, že na obou koncích musí zůstat okraj. Snažíme se vybrat ji všude stejně hluboko. Vydlabeme obě poloviny cukety.

Jak udělat plněnou cuketu | recept
3

Cuketu zbavenou vnitřku s nedozrálými semeny uvnitř posolíme, případně jemně okořeníme. Vnitřek cukety naplníme nádivkou. Nyní můžeme zvolit dvě varianty: buď dáme nádivku do obou polovin cukety a budeme ji péci ve dvou částech, a nebo nádivku opatrně navršíme na jednu polovinu (pouze na vnitřek, ne na řeznou plochu cukety), přiklopíme druhou polovinou, spíchneme několika párátky a dáme péci vcelku.

Jak udělat plněnou cuketu | recept
4

Plněnou cuketu vložíme na olejem vytřený pekáč. Kolem ní můžeme poklást nakrájenou cibuli, rajce, papriky, česnek, případně i kousky dobré slaniny. Cuketu ještě mírně osolíme a 15 minut pečeme pod poklicí při 200°C. Asi po pěti minutách pečení cuketu zkontrolujeme, měla by pustit vlastní šťávu, ale jestli ne, podlijeme ji trochou vývaru, případně trochou horké vody. Asi po 15 až 20 minutách cuketu opatrně vyjmeme. Do menšího kastrolku vybereme rozpečenou zeleninu. Cuketu vrátíme do pekáče. Z rozpečené zeleniny připravíme omáčku (naředíme, zahustíme, dochutíme, případně rozmixujeme. Trochou omáčky zalijeme cuketu a dáme rychle zapéct pod gril (nebo v troubě zapneme jen horní vyhřívání). Pak cuketu nakrájíme na řezy. Omáčku podáváme zvlášť.

Jak udělat plněnou cuketu | recept
5

Jestliže jsme cuketu nepekli se zeleninou, nebudeme ji vyndávat z kastrolu, ale můžeme ji posypat sýrem, poklást plátky slaniny nebo polít ochucenou bešamelovou omáčkou a rychle zapéct. Před zapečením bude asi třeba cuketu trochu podlít, aby se nepřipekla – jestliže v pekáči žádná šťáva nezbyla.

Jak udělat plněnou cuketu | recept
6

Nádivky na plnění cukety můžeme volit podle vlastního uvážení: masové (jako na sekanou), masovou s přídavkem obilovin (vločky, rýže, pohanka), z vajec a namočeného bílého pečiva, z vajec, pečiva a uzeného masa, z vajec, pečiva a sojového granulátu či zeleniny a podobně. Nesmíme zapomenout, že nádivka s přídavkem vajec vždy zvětší objem. Nádivky do cukety by neměly být řídké, protože cuketa při pečení pustí vlastní šťávu. Pro zvětšení objemu můžeme do nádivky semlít vydlabaný vnitřek cukety. Jestliže nám nádivka zbyla, můžeme ji péct v jednom pekáči vedle cukety, nebo – máme-li v troubě dost místa, můžeme ji upéct zvlášť ve vymazané a strouhankou vysypané formě.

Jak udělat plněnou cuketu | recept
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat zapečenou cuketu | recept
Jak udělat zapečenou cuketu | recept
Jak udělat zapečenou cuketu | recept. Zapečená cuketa je jídlo připravené doslova raz dva. Minimum práce, minimum ušpiněného nádobí, krátký čas – a př…
Jak udělat cuketové karbanátky | recept
Jak udělat cuketové karbanátky | recept
Jak udělat cuketové karbanátky | recept. Cuketové karbanátky patří mezi jídla, kterými se zavděčíme všem strávníkům. V oblibě je mají vegetariáni…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.