Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat staročeský švestkový koláč | recept

Jak udělat staročeský švestkový koláč | recept

Jak udělat staročeský švestkový koláč | recept Chcete vědět, jak si užívaly každoroční švestkové hody naše babičky? Tak vyzkoušejte tenhle báječný švestkový koláč. Tento švestkový koláč je sice z kynutého těsta, ale nemusíte se bát, přidávám podrobný návod a recept, jak na to.

Co je potřeba

Na švestkový koláč:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 500 g švestek
  • 20 g droždí
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 200 ml mléka

Na drobenku na švestkový koláč:

  • 2 lžíce cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky
1

Nejdříve si připravíme na švestkový koláč těsto. Polohrubou mouku přesijeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a vše přelijeme půlkou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. Vzešlý kvásek poznáte tak, že kvasnice vyplavou na povrch a vytvoří se spousta bublin. Trvá to 30 – 40 minut podle okolní teploty.

Nejdříve si připravíme na švestkový koláč těsto. Polohrubou mouku přesijeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a vše přelijeme půlkou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. Vzešlý kvásek poznáte tak, že kvasnice vyplavou na povrch a vytvoří se spousta bublin. Trvá to 30 – 40 minut podle okolní teploty.
2

Do těsta na švestkový koláč přilijeme zbytek mléka. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky. Bílky si schováme třeba do polévky, tady nebudou potřeba. Všechny ingredience přidáme do těsta. Nejdřív zpracováváme vařečkou poté rukou. Pracujeme tak dlouho, dokud není těsto hladké a vláčné. Uložíme ho do mísy, opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Zhruba po 45 minutách kynutí ho ještě jednou propracujeme a necháme dokynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to 60 – 90 minut. Opět podle okolní teploty.

Do těsta na švestkový koláč přilijeme zbytek mléka. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky. Bílky si schováme třeba do polévky, tady nebudou potřeba. Všechny ingredience přidáme do těsta. Nejdřív zpracováváme vařečkou poté rukou. Pracujeme tak dlouho, dokud není těsto hladké a vláčné. Uložíme ho do mísy, opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Zhruba po 45 minutách kynutí ho ještě jednou propracujeme a necháme dokynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3

Mezitím si připravíme na kynutý švestkový koláč drobenku. Změklé máslo, oba cukry a mouku zpracujeme ručně do sypkého skupenství. Připravíme si také plech, který vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na vál vysypeme trochu hrubé mouky. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Mezitím si připravíme na kynutý švestkový koláč drobenku. Změklé máslo, oba cukry a mouku zpracujeme ručně do sypkého skupenství. Připravíme si také plech, který vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na vál vysypeme trochu hrubé mouky. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
4

Z vykynutého těsta vyválíme placku, kterou opatrně přeneseme na plech. Přebytečné okraje ořízneme a ze zbylého těsta vytvarujeme ozdobný okraj buchty. V ruce vyválíme malé válečky, které položíme na okraj těsta na plechu.

Z vykynutého těsta vyválíme placku, kterou opatrně přeneseme na plech. Přebytečné okraje ořízneme a ze zbylého těsta vytvarujeme ozdobný okraj buchty. V ruce vyválíme malé válečky, které položíme na okraj těsta na plechu.
5

Teď na povrch koláče poklademe švestky. Vždy rozkrojenou stranou dolů. Švestky rovnáme co nejtěsněji k sobě. Posypeme drobenkou a dáme upéct do trouby vyhřáté na 220 °C. Podle druhu trouby to bude trvat 15 – 20 minut. Hotový švestkový koláč má okraje zezlátlé, ale ne zhnědlé.

Teď na povrch koláče poklademe švestky. Vždy rozkrojenou stranou dolů. Švestky rovnáme co nejtěsněji k sobě. Posypeme drobenkou a dáme upéct do trouby vyhřáté na 220 °C. Podle druhu trouby to bude trvat 15 – 20 minut. Hotový švestkový koláč má okraje zezlátlé, ale ne zhnědlé.
6

Švestkový koláč necháme vychladnout, nakrájíme ho na čtverečky a podáváme. Můžeme i pocukrovat.

Švestkový koláč necháme vychladnout, nakrájíme ho na čtverečky a podáváme. Můžeme i pocukrovat.

Tipy

Pod švestky můžete ještě na těsto natřít ochucený tvaroh nebo mák smíchaný s cukrem. Takovýhle moučník určitě ocení opravdu každý!

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct minicheesecaky | recept
Jak upéct minicheesecaky | recept
Jak upéct minicheesecaky | recept. V létě je nejlepší jíst venku, na čerstvém vzduchu prostě chutná všechno lépe. Proto je i dobré volit takový d…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.