Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat sýrovou roládu | recept

Jak udělat sýrovou roládu | recept

Recept na sýrovou roládu, návod na přípravu sýrové rolády a tipy na různé varianty sýrové rolády. Sýrová roláda byla hvězdou studeného domáckého pohoštění koncem 70. let. Od té doby se technologie její přípravy změnila, a přiznejme – prakticky zjednodušila. Nabízíme pracovní postupy – staré i soudobé, jak připravit domácí sýrovou roládu, a dále několik tipů na různé náplně do sýrové rolády.

Co je potřeba

Sýr eidamského typu Pečící trouba (nebo mikrovlnka či vařič) Pečící papír nebo alobal Suroviny na náplně podle vlastního výběru

1

Když šel na přelomu 70. a 80. let minulého století člověk k někomu na návštěvu, mohl si už dopředu ladit chutě. Bylo téměř jisté, že hospodyňka předloží jako zlatý hřeb pohoštění sýrovou roládu. Jak léta plynula, stravovací móda se trochu změnila. A také začaly sýrovou roládu nabízet různé výrobny studených lahůdek. Nebylo to ono, ale bylo to bez práce. Ještě později ji lidé přestali tak hojně kupovat – protože nebyla moc dobrá. Spirála času se dostala do stejné pozice – jen trochu výš. Sýrovou roládu už zase doma děláme, ale mnohem praktičtěji než před lety.

2

Sýrová roláda se připravuje z roztaveného sýra eidamského typu. Základní postup: sýr tepelnou úpravou roztavíme, tvárnou horkou sýrovou hmotu rozválíme, naplníme (poklademe), smotáme a necháme ztuhnout. Pak krájíme na úhledné řezy. Existují sice recepty, v nichž se doporučuje dělat sýrovou roládu jen z neupraveného plátkového sýra, ale ty patří tak leda do zápisníčku dvanáctileté skautky.

3

V dřevních dobách sýrové rolády se asi tak dvacetidekový kousek sýra vložil do igelitového (kdo měl, tak mikroténového) sáčku, dal do hrnce s vroucí vodou (konec se zajistil přiklopenou pokličkou). Když byl sýr tekutý, opatrně se vylil na pracovní plochu a válečkem rychle rozválel. Úskalím při této metodě (kterou lze samozřejmě používat dodnes) bylo, že sýr někdy zůstal uprostřed nerozvařený.

4

Dalším způsobem přípravy sýrové rolády – po příchodu mikrovlnných trub – bylo roztavit sýr v mikrovlnce. Problém s tuhým středem také hrozí, navíc při okrajích se někdy sýr vypeče tak, že ztvrdne a láme se. Chce to zkušenost, která se obvykle nezíská beze ztrát.

5

V současné době se nejvíc používá jednoduchý a naprosto spolehlivý recept: sýr prostě roztavíme v troubě. Lze tak s úspěchem využít sýr plátkový, a nebo si plátky sami nařežeme ostrým nožem z kusu eidamu. Pečící plech vyložíme papírem na pečení nebo alobalem. Plátkový sýr poklademe tak, aby se okraje mírně překrývaly. Sýr, který jsme si sami nařezali, stačí položit těsně vedle sebe, protože plátky jsou silnější. Rozpálíme troubu. Plech se sýrem do ní na pět minut vložíme. A zázrak roztopení sýru pro sýrovou roládu je hotov.

6

Roztavený sýr i s papírem nebo alobalem rychle přesuneme na pracovní plochu. Válečkem na nudle a „lehkou rukou“ vyválíme sýr do obdélníkového tvaru. I kdyby se trochu trhal, nevadí, netuhne příliš rychle, takže je dost času na to, vyválet placku, která bude všude stejně silná. Vyvalovat sýr na horkém plechu není vhodné, sýr se shrnuje a trhá víc než na studené ploše.

7

Vyválenou placku potíráme různými předem připravenými náplněmi. Plát nenamažeme celý, na jednom delším okraji necháme asi sedm centimetrů prázdného sýra, aby zakončení dobře a plynule přilnulo. To, co má být uprostřed sýrové rolády, položíme na druhý delší okraj. Bude to střed rolády, takže může být nějak barevně výrazný: kapie, hrášek, kapary, černý kaviár…

8

Drobné části (nakrájená zelenina, hrášek.. ) vtlačujeme do pomazánky, aby pak ze sýrové rolády nevypadávaly. Pomazánku můžeme poklást tenkými plátky šunky nebo nějakého salámu, plátky uzeného nebo jiného syýra... Pomocí papíru stáčíme od nejvíc naplněného okraje. Jde to celkem snadno. Rukama co nejvíc „utahujeme“ , aby byla roláda pevná.

9

Hotovou sýrovou roládu zabalíme do potravinářské fólie, a nebo i do papíru (alobalu), na kterém jsme rozpouštěli sýr a pak dále pracovali. Odložíme do ledničky, aby dokonale ztuhla. Pak krájíme na řezy, které skládáme buď na mísu, nebo je pokládáme na šikmé řezy rohlíku, bagetky nebo na krajíčky dobrého chleba. Z dvaceti deka sýra uděláme jednu roládu 35 až 40 centimetrů dlouhou (ale okraje musíme odříznout). Ale i tak dostaneme 30 až 35 řezů (krájíme asi na jeden centimetr).

10

Čím sýrovou roládu plnit (náplně do sýrové rolády): - Klasikou je pomazánka z taveného sýra, plátky šunky. Ale tavený sýr roládu prodraží. - Velmi chutné je rozetřít na plát sýra usmažená vajíčka. Posypat pažitkou nebo naťovou cibulkou a lehce okapat dobrým kečupem. - Zajímavě chutnají sýrové rolády plněné domácími masovými pomazánkami – z uzeného masa, z mletého drůbežího (na snímku u 7. kroku), mletého vepřového. Můžeme využít i maso z vývaru na polévku. K masu dobře ladí tenká vrstva hořčice nebo paprikové pasty, jemně sekaná cibulka, kapary, hrášek… - Místo domácí masové pomazánky můžeme jako náplň do sýrové rolády použít i kupovanou paštiku (máme-li k ní důvěru) - K sýru se dobře hodí i náplň s rybí příchutí (nebo alespoň jedna hlavní „řada“ uprostřed): olejovky, tuňák zpevněný třeba pomazánkovým máslem, surimi tyčinky smíchané s žervé nebo s pomazánkovým máslem, řádka kaviáru.

11

Náš tip: Odlehčená letní sýrová roláda: Základní pomazánku vyrobíme z netučného tvarohu, do kterého zamícháme sekanou cibulku (nebo i pažitku), sůl a pro zpevnění jeden ztužovač šlehačky (některé ztužovače jsou mírně nasládlé, ale vůbec to nevadí, opravdu se to v kombinaci s další náplní ztratí). Vrstvu bílého tvarohu posypeme sypátkem (nebo sítkem) jemně pálivou paprikou. Na tvaroh dále poklademe nakrájenou zeleninovou papriku, nasekané rajče, lístky čerstvé bazalky. Jemně osolíme, pevně smotáme. Sýrovou roládu necháme jen krátce vychladit a konzumujeme za čerstva – řezy sýrové rolády pokládáme na plátky pečiva.

Tipy

Kdybychom chtěli sýrovou roládu plnit nějakou majonézovou náplní (třeba nějakým salátem), museli bychom přimíchat trochu tekutého aspiku, aby majonéza ztuhla. Připravovat aspik jen pro jednu dvě rolády, to by asi nebylo moc ekonomické. Ale když chystáme velký studený bufet a připravujeme třeba i aspiky, můžeme tohoto „fígle“ využít.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.