Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat zákusek Pražské koule | recept

Jak udělat zákusek Pražské koule | recept

Zákusek Pražské koule | recept. Pro mlsné jazýčky mám tentokrát recept na jednoduchý zákusek Pražské koule. Nejsem zastánce velkých zákusků, tak dělám raději tuto menší verzi z dětských piškotů. Pražské koule podle mého receptu jsou minizákusek, který je ideální jako pohoštění na stůl nebo jako jednohubka, když Vás honí mlsná.

Co je potřeba

  • 1 balíček dětských piškotů
  • hrst nadrobno nasekaných ořechů (mohou být vlašské, lískové nebo i arašídy)

Na polevu:

  • tabulku čokolády
  • 50 g 100% tuku

Na cukerný rozvar:

  • 110 g cukru krupice
  • 50 ml vody

Na krém:

  • 250 g smetany ke šlehání
  • 50 g kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády
  • 50 g 100%
  • tuku 1 máslo
1

Základ na krém si připravíme 1 den dopředu. Dělám rovnou celou dávku, i v případě, že ji do koulí nespotřebuji všechnu. Krém můžeme použít i pro přípravu jiných dezertů (rolády nebo řezy). Do vodní lázně dáme smetanu, kakao, moučkový cukr a nalámanou čokoládu. Jakmile se vše rozpustí a zahřeje cca na 45 °C (neudržíme prst v hrnci), sundáme a vmícháme 100% tuk, dokud se nerozpustí. Necháme v lednici odpočinout do druhého dne. Směs výrazně zhoustne. Druhý den zašleháme do směsi máslo. Krém je hotový. Krém si nachystáme do cukrářského sáčku nebo do zdobičky.

2

Piškoty slepujeme připraveným krémem. Necháme je ztuhnout v lednici. Mezitím si přichystáme do misky jemně nasekané oříšky (je jedno jestli arašídy, vlašské nebo lískové) a cukerný rozvar. Cukerný Rozvar připravíme takto: cukr krupici (předepsané množství 110 g) a 50 ml vody (cca 3 velké lžíce) svaříme, dokud nám nevznikne sladká lepivá omáčka. Hotový cukerný rozvar poznáte tak, že je hustý a tvoří se v něm velké bubliny.

3

Ztuhlé piškotové kuličky namočíme v rozvaru, vyválíme v oříšcích a dáme na tácek. Když máme všechny piškotové kuličky nachystané, rozpustíme čokoládu se 100% tukem a kuličky v ní namáčíme. Pro lepší manipulaci s kuličkami doporučuji napíchnout je na párátka a namočené dávat do papírových košíčků, lépe pak vypadají. Přeji dobrou chuť!

Tipy

Pražské koule můžete zamrazit. Zmrazení jim neuškodí, naopak. Když Vám přijde nečekaná návštěva, stačí je jen včas vytáhnout.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct mini trdelníčky | recept
Jak upéct mini trdelníčky | recept
Mini trdelníčky | recept. Každý z vás se už jistě setkal se „staročeským“ trdelníkem. Tato pochoutka, prodávaná ve stáncích s občerstvením na nejrůzně…
Jak upéct zákusek Sloní oko | recept
Jak upéct zákusek Sloní oko | recept
Zákusek sloní oko | recept. Sloní oko je trochu netradiční druh rolády. Kakaový korpus s ořechovým krémem a banánem dokáže na talířku vykouzlit vynika…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.