Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bábovku ze šlehačky | recept

Jak upéct bábovku ze šlehačky | recept

Bábovka ze šlehačky | recept. Bábovka bývala kdysi typický a oblíbený nedělní moučník. V mnohých rodinách se pravidelně peče i dnes. V české kuchyni máme nepřeberné množství druhů bábovek, například piškotové, třené, kynuté, olejové a dalo by se pokračovat. Já vám nabízím jednoduchý recept na bábovku ze šlehačkového těsta. Příprava bábovky je rychlá a velice snadná, suroviny odměřujeme ve čtvrtlitrovém hrnečku. Do těsta můžete přidat podle své chuti třeba rozinky namočené v rumu, strouhanou čokoládu nebo ořechy. Přesvědčte se sami, že i bábovka upečená jen ze základního těsta je vláčná a chutná.

Co je potřeba

- 1 kelímek smetany ke šlehání (31%tuku)
- 5 vajec
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky (2*1/4 l) polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru

1

Začneme tím, že si připravíme formu na bábovku. Vymažeme ji tuhým tukem (máslo, Hera, Omega). Kdybychom použili olej, bábovka by se špatně vyklápěla a mohla by se potrhat. Vymazanou formu vysypeme hrubou moukou, strouhankou, mletými piškoty nebo ořechy, kokosem.

2

Oddělíme si z 5 vajec bílky a žloutky. Bílky odložíme na chvilku stranou a žloutky utřeme ve vhodné nádobě s krupicovým a vanilkovým cukrem. Správně utřená hmota nabyde, je světlá a lesklá.

3

Důkladně promícháme pečivový prášek s moukou, aby byl rovnoměrně rozptýlený a nedělal v těstě hrudky. Mouku přidáváme střídavě se šlehačkou do utřené směsi a dobře mícháme.

4

Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků a obracením vařečky ho zlehka vpravíme do bábovkového těsta. Sníh do těsta zapracováváme lehce, těsto překládáme, nemícháme. Moučník by nebyl správně nakypřený. Hmotou naplníme připravenou formu a dáme do vyhřáté trouby péci při 170 °C. Pečeme přibližně 45 minut. Bábovka je hotová, když se nám při zkušebním vpichu na špejli nelepí těsto.

5

Po upečení na chvíli postavíme bábovku na namočenou a vyždímanou utěrku, aby se snadno vyklopila. Asi po 10 minutách chladnutí bábovku vyklopíme a necháme zchladnout. Cukrujeme moučkovým cukrem nebo poléváme libovolnou polevou. Nechte si chutnat.

Tipy

Z tohoto těsta můžete udělat přidáním kakaa, čokolády, rozinek v rumu nebo i trochou strouhaného jablka pokaždé jinou bábovku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct mramorovou bábovku I recept
Jak upéct mramorovou bábovku I recept
Jak upéct mramorovou bábovku I recept¨. Bábovky patří, spolu s dalšími buchtami a cukrářskými výrobky, ke každé nedělní návštěvě. V jiných dnech zase…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.