Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct citronové muffiny | recept

Jak upéct citronové muffiny | recept

Citronové muffiny | recept. Tento moučník si získal velkou oblibu u českých kuchařek především díky svému tvaru připomínajícímu drobnou verzi bábovky našich babiček. Muffiny si dnes můžeme běžně zakoupit v pekařstvích i v supermarketech, ale ty doma čerstvě připravené vám jistě budou chutnat nejvíce. Jejich příprava je snadná a rychlá, vyjde levněji a navíc máme jistotu, že jsou bez konzervantů a dalších látek prodlužujících jejich datum spotřeby. Další výhodou muffinů je, že přídáváním ingrediencí je možno vytvářet různé chuťové kombinace. Přidat můžeme nejen čokoládu, ale také různé druhy ovoce. Vždy je třeba dodržovat správný poměr tekutých a suchých surovin. Tento recept představuje jednu z možností, jak tuto sladkou pochoutku obzvláštnit. Postup není příliš složitý, a přesto může být díky voňavým citronům efektním dezertem.

Co je potřeba

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 2 středně velká vejce
  • 100 ml mléka
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

Na polevu si přichystáme

  • 100 g moučkového cukru
  • lžíce citronové šťávy
1

Základem úspěšného výsledku při pečení muffinů je správný postup. Aby se těsto na muffiny vydařilo, je třeba zpracovat zvlášť suché a zvlášť tekuté suroviny. Připravíme si proto dvě mísy. Do první z nich vyklepneme obě vejce, pak přidáme mléko, rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Vše pečlivě promícháme, ale nešleháme.

2

Do druhé mísy odměříme polohrubou i hladkou mouku, přisypeme cukr (použila jsem napůl třtinový, který je zdravější a zároveň dodá moučníku zajímavější chuť) a vanilkový cukr, přidáme prášek do pečiva a nakonec i špetku soli. Důkladně promísíme všechny ingredience. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 °C.

3

Obě směsi pak opatrně spojíme. Lehce je promícháme lžící, aby se obě části spojily, ale rozhodně nepoužíváme mixér, protože nepotřebujeme dokonale hladké těsto. Drobné hrudky v tomto případě nevadí. Mělo by nám tak vzniknout poměrně hutné těsto.

4

Nakonec si připravíme 12 košíčků nebo vymazanou a vysypanou formu na muffiny. Osobně dávám přednost kombinaci obojího, je to taková dvojitá jistota, forma drží tvar a košíček zaručí, že se těsto nepřichytí. Všechny je naplníme a dáme péct do předehřáté trouby. Muffiny pečeme přibližně 25 minut dozlatova, měly by lehce vyběhnout nad okraj košíčků.

5

Zatímco se muffiny pečou, připravíme si polevu. Cukr prošleháme s citronovou šťávou. Pokud je směs moc hustá, přidejte tekutinu, avšak opatrně, příliš tekutá poleva se na muffinech neudrží. Vychladlé muffiny namočíme do polevy a necháme ji zatuhnout.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.