Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct hrnkový jogurtovo-ovocný koláč s tvarohem | recept

Jak upéct hrnkový jogurtovo-ovocný koláč s tvarohem | recept

Jogurtovo-ovocný koláč s tvarohem | recept. Tento ovocný koláč peče od nepaměti moje babička a vždy se po něm úplně zapráší, proto jej pro jistotu peče z dvojité dávky. Díky jogurtu je těsto krásně vláčné a zásluhou ovoce a tvarohu je koláč šťavnatý. Navíc je tento moučník naprosto univerzální. Lze ho připravit téměř z jakéhokoli ovoce, a to jak čerstvého, tak i z mraženého. Suroviny máte určitě všechny běžně doma, takže nemusíte shánět žádné speciální. Koláč je velice jednoduchý na přípravu, většinu ingrediencí odměříte v hrníčku, množství ovoce v receptu je orientační, můžete ho použít dle chuti.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 2 kelímky jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal nebo třtinového
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 tvaroh + trochu mléka na rozmíchání
  • 250 g letního ovoce (dle chuti)
1

Nejprve si připravíme těsto: do hlubší mísy rozklepneme vajíčko, k němu k přidáme oba kelímky jogurtu a promícháme metličkou, aby se obě ingredience spojily. Potom přisypeme cukr a dále šleháme, dokud nevznikne vláčné těsto.

2

V dalším kroku prosejeme polohrubou mouku a smícháme ji s kypřícím práškem do pečiva. Následně mouku s kypřicím práškem za stálého míchání postupně přisypáváme k vaječné směsi.

3

Pekáč běžné velikosti lehce vylijeme vodou a díky tomu pečicí papír, kterým ho potáhneme, lépe přilne. Těsto poté nalijeme do pekáče a necháme chvíli stát. Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C.

4

Přichystáme si ovoce a omyjeme jej, případně zbavíme pecek, stopek, atd. Větší ovoce nakrájíme na kostky nebo plátky, menší ovoce (maliny nebo rybíz) dále neupravujeme. Tvaroh rozmícháme spolu s trochou mléka a rovnoměrně jím poklademe těsto. Nakonec na koláč rozložíme ovoce.

5

Připravený koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně po dobu 25 minut, dokud nevytáhneme špejli suchou. Koláč necháme zchladnout a podáváme ho krájený na řezy. Přeji dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.