Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kávové košíčky | recept

Jak upéct kávové košíčky | recept

Kávové košíčky | recept. Kávové košíčky jsou skvělou kombinací hořké kávy a sladké čokolády. Kávový krém je doplněn křehkým korpusem s lehce kávovou příchutí. Košíčky si můžete napéct i několik dní dopředu a krémem je naplnit až podle potřeby. Když košíčky ještě dozdobíte, získáte vynikající cukroví, které ocení nejen milovníci kávy. Chcete-li zintenzivnit kávovou chuť, vložte na každý košíček s náplní ještě jedno kávové zrno.

Co je potřeba

Co budete potřebovat na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 120 g másla + na vymazání formiček
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžička instantní kávy
  • špetka soli

Na krém si přichystejte:

  • 150 g tmavé čokolády
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 2 lžičky granulí instantní kávy
  • 10 g másla (změklého)
  • cukrářské zdobení, případně zrnka kávy
1

Nejprve si rozehřejte troubu na teplotu 180°C. Do hlubší mísy nasypte moučkový cukr, přilijte vaječný žloutek a kávu rozpuštěnou v minimálním množství vody, vše šlehejte do pěny. Následně přidejte změklé máslo a zašlehejte ho. Nakonec přisypte hladkou mouku, sůl a vypracujte hladké těsto.

2

Trochu másla rozpusťte např. v mikrovlnné troubě a s pomocí mašlovačky lehce vymažte formičky a košíčky. Poté do nich vmáčkněte kousek těsta, většinou stačí množství, které se vejde na čajovou lžičku. Všechny naplněné formičky naskládejte na plech a vložte do trouby. Košíčky pečte přibližně 10 minut, až do zezlátnutí těsta. Upečené košíčky opatrně vyklepněte z formiček a nechte je zcela vychladnout.

3

Nyní si připravte kávový krém. Do menšího hrnce uložte čokoládu, cukr moučku, med a přilijte smetanu i kávu rozpuštěnou opět v co nejmenším množství vody. Hrnec vložte do vodní lázně a nechte všechny ingredience rozpustit a spojit se. Základ krému nechte zcela zchladnout a potom k němu zašlehejte máslo, aby vznikl hladký krém. Ten uložte před použitím do chladu, bude se lépe stříkat na košíčky.

4

Krémem naplňte cukrářský sáček a rychle jej nastříkejte do košíčků. Na každý košíček vložte cukrářské zdobení (množství závisí na chuti a fantazii), nebo ho zkombinujte s celými kávovými zrny.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct cukroví miništoly | recept
Jak upéct cukroví miništoly | recept
Cukroví miništoly | recept. Toto cukroví se sice jmenuje miništola, ale s pravou vánoční německou štolou nemá mnoho společného, jen tvar a některé ing…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.