Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct košíčky s jahodami | recept

Jak upéct košíčky s jahodami | recept

Košíčky s jahodami | recept. Jahody se šlehačkou jsou naprostá klasika. Co si je ale vylepšit upečeným košíčkem z mandlového těsta potřeného čokoládou? Zákusek hezky vypadá, výborně chutná a hotový je za chviličku. Vyzkoušejte mandlové košíčky s jahodami a uvidíte sami.

 

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek

Náplň:

  • jahody
  • 1 smetana ke šlehání
  • moučkový cukr
  • želatina
  • čokoláda
1

Mouku prosijeme s jemně strouhanými loupanými mandlemi nebo koupenou mandlovou moukou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk, cukr a žloutek. Rukama vypracujeme tužší těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Pak těstem plníme formičky – košíčky. Košíčky upečeme při teplotě 170 °C do zrůžovění. Ještě horké je z formiček vyklepneme, jde to lehce.

Jak upéct košíčky s jahodami | recept
2

Vychladlé košíčky uvnitř potřeme rozpuštěnou čokoládou. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni se ztuženým nebo kokosovým tukem. Čokoláda a tuk mají být v poměru 5:1. Čokoládu nanášejte lžičkou nebo cukrářským štětečkem.

Jak upéct košíčky s jahodami | recept
3

Vychlazenou smetanu ke šlehání ušleháme dotuha. Před koncem šlehání přidáme cukr podle chuti. Ušlehanou smetanu zpevníme želatinovým ztužovačem podle návodu na obalu. Pro rychlou konzumaci stačí do šlehačky přidat ztužovač, šlehačka vydrží několik hodin pevná.

Jak upéct košíčky s jahodami | recept
4

Do košíčků dáme lžíci ušlehané smetany a ozdobíme jahodami. Drobnější jahody mohou zůstat vcelku, větší nakrájíme na plátky. Zdobíme lístky máty nebo meduňky. Povrch jahod potřeme rozpuštěnou želatinou pro větší trvanlivost (nemusí být). Košíčky uchováváme v chladu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.