Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct strouhankový ovocný koláč | recept

Jak upéct strouhankový ovocný koláč | recept

Strouhankový ovocný koláč | recept. Ovocné moučníky jsou oblíbené pro jejich variabilitu. Podle dostupnosti ovoce máme z jednoho základu vždy jiný koláč. Ovoce se dá použít čerstvé, zmrazené i kompotované. Hotový moučník se může ozdobit šlehačkou nebo jen potřít želatinou. Následující recept je pro formu o průměru 25 cm. Máte-li formu větší, nebo chcete-li koláč na plech, znásobte si množství surovin.

Co je potřeba

  • 120 g tuku (máslo, Hera)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 celá vejce
  • kůra z poloviny citronu
  • 180 g strouhanky
  • 1/8 l smetany nebo plnotučného mléka
  • ovoce podle chuti a možností
  • želatinu
1

V prvním kroku si do 125 ml smetany nebo polotučného mléka namočíme strouhanku. Necháme ji chvilku stát, aby se nám dostatečně zvlhčila.

2

V misce utřeme tuk s cukrem. Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Bílky odložíme stranou na později a žloutky přidáme do utřeného tuku s cukrem. Vše ušleháme ručně nebo pomocí robota. Místo části tuhého tuku můžeme přidat olej, koláč bude vláčnější.

3

Z oddělených bílků ušleháme sníh. Nádoba na šlehání sněhu nesmí být mastná, sníh by se neušlehal. Stejně tak musíme být opatrní při oddělování žloutku. I sebemenší kousek žloutku způsobí, že sníh nepůjde ušlehat do správné hustoty. Dobře ušlehaný sníh se při otočení nádoby dnem vzhůru nevyklopí.

4

V dalším kroku do utřené tukové směsi vmísíme namočenou strouhanku a důkladně těsto promícháme. Do promíchaného těsta přidáme připravený sníh z vaječných bílků. Sníh do těsta vpracujeme překládáním, nikdy ho nemícháme. Těsto by ztratilo na objemu.

5

Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení. Při použití papíru se nádoba nemusí vymazávat a když si necháte kousek papíru delší podle obrázku, snadno koláč vyklopíte. Do formy navrstvíme těsto a poklademe zvoleným ovocem. Těsto je husté, takže ovoce při pečení zůstane nahoře, nepotopí se.

6

Koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C. Zkusíme špejlí, je-li upečen, těsto se nebude na dřívko lepit. Upečený koláč necháme několik minut na chladném místě a teprve pak ho vyjmeme z formy. Po úplném zchladnutí polijeme želatinou nebo pocukrujeme. Můžeme zdobit šlehačkou.

Tipy

Kiwi na úvodním obrázku je přidané na již upečený moučník. Některé druhy ovoce je lepší přidat syrové, např. ananas. Kombinace syrového a tepelně zpracovaného ovoce je zajímavá.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.