Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánoční medovníčky | recept

Jak upéct vánoční medovníčky | recept

Ke svátečnímu kafíčku o Vánocích by neměly chybět k zakousnutí báječně voňavé medovníčky. Každý medovníček je zdobený vlašským ořechem, chutná fantasticky. A příprava těsta na medovníčky ve tvaru sušenky je snadná. Hravě ji zvládne i méně zkušená hospodyně v domácnosti.

Co je potřeba

280 g hladké mouky 140 g moučkového cukru 70 g mletých vlašských ořechů 2 vajíčka 2 polévkové lžíce medu 80 g Hery nebo másla 1 čajová lžička mleté skořice 1 čajová lžička jedlé sody 1 vajíčko na potření vlašské ořechy na dozdobení

1

Přichystáme si těsto na medovníčky. Všechny suroviny dáme do mísy a vařečkou promícháme. Poté vysypeme na pomoučený vál a ze surovin vypracujeme hladké těsto (dle potřeby ještě přisypáváme mouku).

2

Jakmile jsme s konzistencí těsta spokojeni, hotové těsto umístíme na 10–15 minut do ledničky odpočinout. Mezitím si můžeme přichystat plech a vyložit ho pečicím papírem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Rozklepneme vejce a rozšleháme ho. Později jím budeme za pomoci mašlovačky potírat cukroví.

3

Uleželé těsto vyjmeme z lednice. Z těsta uždibujeme kousky, které vyválíme na kuličku o velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku potřeme rozšlehaným vajíčkem. Medovníčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

4

Před pečením v troubě zdobíme vlašskými ořechy. Do každé potřené kuličky pečlivě vmáčkneme půlku vlašského ořechu. Medovníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 9 minut. Záleží na zkušenostech s vaší troubou. Podle toho přizpůsobte i dobu pečení. Brzy začnou vonět ve vaší kuchyni.

5

Medovníčky jsou hotové a připravené ke konzumaci. Umístit je můžeme do nějaké dózy nebo položit do misky na stůl, aby byly hned po ruce ke kafíčku nebo šálku dobrého čaje. Chutnají fantasticky!

Varování

Každá trouba peče jinak, takže si musíte vychytat dobu pečení.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.