Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější pracny | recept na vánoční cukroví

Jak upéct zdravější pracny | recept na vánoční cukroví

Zdravější pracny | recept na vánoční cukroví. Při pečení vánočního cukroví se můžete vyhnout použití bílé pšeničné mouky, která našemu tělu nic dobrého nepřináší. Zkuste použít třeba celozrnnou špaldovou mouku a připravit si zdravější pracny podle našeho receptu. Jak upéct zdravější pracny, se dozvíte na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového třtinového cukru (+ trocha na obalení)
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • 1 - 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • dle potřeby mléko
1

Pracny neboli medvědí tlapky k Vánocům neodmyslitelně patří. Toto cukroví se peče již staletí, objevilo se totiž např. v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové.

Špaldová mouka se vyrábí ze špaldy, staré odrůdy pšenice. Špaldová mouka příznivě působí na lidský organismus, je snáze stravitelná než bílá mouka a je vhodná i pro lidi trpící alergií na pšenici. Navíc cukroví dodá jemný oříškový podtón.

2

A jaký je postup?

Nejprve smícháme povolené máslo s moučkovým cukrem, přidáme ořechy, kakao a perníkové koření a nakonec přisypeme špaldovou mouku. Vše pořádně prohněteme a nakonec rukama vypracujeme hladké těsto. Kdyby se těsto drolilo, přilijte trochu mléka a opět těsto propracujte.

3

Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku či potravinářské fólie a nechte jej odpočinout asi hodinu při pokojové teplotě.

4

Těsto vmačkejte do formiček vymazaných rostlinným tukem a dejte je na plechu péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C asi na 15 minut.

5

Ještě horké pracny vyklepněte z formiček a obalujte je v moučkovém třtinovém cukru. Poté je nechte vychladnout.

Tipy

  • Místo perníkového koření můžete použít skořici a tlučený hřebíček.
  • Pracny pečte v dostatečném předstihu a skladujte je v chladné místnosti, aby se co nejlépe rozležely. Zkuste také k pracnám při uskladnění přidat půlku jablka.

Varování

Špaldová mouka však není vhodná pro bezlepkovou dietu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.