Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit staroanglickou pomerančovou marmeládu | recept

03. Říjen 2023
Jak uvařit staroanglickou pomerančovou marmeládu | recept

Marmeláda | recept. Kdo má rád pomerančovou marmeládu, je nejvyšší čas ji uvařit. Sezona tzv. sicilských pomerančů, které jsou potřeba, se pomalu chýlí ke konci. Sicilské pomeranče se sklízejí od prosince do konce dubna, k nám se dováží odrůda Tarocco, Moro a Sanguinela. Vyznačují se červenou barvou dužiny, přičemž červená barva se objevuje i na kůře plodů. Červenou barvu způsobuje barvivo anthocyanin, které je považováno za silný přírodní antioxidant. Konzumace krvavých pomerančů údajně snižuje množství špatného cholesterolu v krvi, riziko srdečních onemocnění, šedého zákalu nebo vysokého tlaku. Marmeláda ze sicilských pomerančů je velmi oblíbená v Anglii, ale věřím, že až ji ochutnáte, přijdete jí na chuť. Vaří se z celých pomerančů, je proto lehce nahořklá od kůry. Samozřejmě budeme vařit marmeládu z bio pomerančů, abychom se vyvarovali zbytku postřiků v kůře.

Co je potřeba

  • 1,5 kg červených bio pomerančů
  • 1,4 kg cukru
  • 2 větší citrony
  • voda
1

Pomeranče umyjeme v teplé vodě, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byly ponořené (jako když vaříte brambory). Uvedeme do varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni hodinu a půl. Necháme vystydnout v přikrytém hrnci do druhého dne.

2

Druhý den pomeranče oloupeme, zalijeme 2 naběračkami vody, ve které se pomeranče vařily a dáme vařit. Přidáme na plátky pokrájené celé citrony a 1 litr vody. Necháme mírně probublávat asi 15 minut, pak odstavíme a necháme stát přes noc.

3

Z oloupané kůry plochým nožem odstraníme bílou část a nakrájíme ji na nudličky. Kůrou si regulujeme hořkost výsledné marmelády. Pro naši chuť doma přidávám kůru z 5 pomerančů. Pokud vám kůra vadí, nemusíte ji dávat, ale v pravé anglické marmeládě kůra je. Pomerančovou směs přivedeme do varu a odpařujeme. Vaříme co nejdéle bez přidání cukru, abychom zachovali barvu marmelády. Po zredukování množství (přibližně o polovinu), přidáme cukr. Důkladně mícháme, snížíme teplotu a probubláváme asi 30 minut. Po této době by měla mít marmeláda správnou hustotu.

4

Hustotu zkoušíme želírovací zkouškou. Na vychlazený talířek kápneme trochu marmelády a foukneme do ní. Jestli začne varhánkovat, je hotovo. Každý má rád marmeládu jinak hustou, takže čas varu berte orientačně. Správně má mít marmeláda hustotu medu. Já ji nechávám hustější, ale zase ne tak, aby se dala krájet. Hotovou marmeládu naplníme do čistých sklenic a na 10 minut otočíme dnem vzhůru. Zavařovat se nemusí, obsahuje hodně cukru, který zabraňuje plísním. Marmeláda potřebuje alespoň 5 dní na propojení chutí. Zkuste tedy vydržet (mně se to nedaří). Přeji Vám hodně úspěchů a dobrou chuť!

Tipy

Zkuste pomerančovou marmeládu na tousty s máslem nebo palačinky. První dojem bude hořkost, ale věřte, její chuť je silně návyková. Můžete při vaření přidat vanilkový lusk, pomerančový likér nebo sušené brusinky, zkrátka nebojte se experimentovat. V odkazech sdílíme recepty na další druhy marmelád.

Varování

Neseženete-li bio pomeranče, oškrabejte oranžovou vrstvu kůry škrabkou na brambory. Pomeranče vařte jen v bílé slupce. Pomeranče vařte opravdu zvolna, aby nepopraskaly.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit akátový džem (med) | recept
Jak uvařit akátový džem (med) | recept
Akátový džem (med) | recept. Akát je invazní dřevina původem ze Severní Ameriky. Celý strom je jedovatý, pouze květy jsou jedlé. Květy rostou v hrozno…
Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Velikonoční cukroví | recept. Blíží se Velikonoce a je třeba se na koledníky připravit. Leckde na vesnicích ještě chodí koledníci od domu k domu a je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.