Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit perníkový adventní věnec | recept

Jak vyrobit perníkový adventní věnec | recept

Recept na perníkový adventní věnec. Jelikož mi každoročně adventní věnec z chvojí do 14 dní uschl, začala jsem hledat nová řešení, jak mít krásný adventní věnec. A přitom takový, který neopadá. Po dva roky jsem dělala adventní věnec z kynutého těsta. Další rok jsem se nechala inspirovat kamarádkou, vyráběla věnečky z perníku. Velikou výhodou je právě ten fakt, že adventní věnec z perníku neopadá. Navíc vypadá fantasticky a provoní celý dům vánoční atmosférou. A jako bonus je to, že po vánočních svátcích se prostě zbaští.

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 60 g Hery
  • 2 celá vejce
  • 150 g medu
  • 1/2 sáčku holandského kakaa (50 g)
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1 vajíčko
  • 4 čajové lžičky mléka na potírání
1

Co budeme ještě k výrobě adventního věnce z perníku potřebovat: Na výrobu svícínků budou potřeba čajové svíčky, ze kterých jde vyklopit voskový vnitřek. Hliníkový obal potom používám jako vykrajovátko pro středovou dírku u svícínků. Také budete potřebovat zdobící sáček na malování perníčků (kupuji v domácích potřebách).

2

Perníkové těsto: S tímto perníkovým těstem se skvěle pracuje. Je hodně tmavé, takže zdobení na něm krásně vynikne. Pusťme se do jeho přípravy. Všechny suroviny dáme do mísy, vařečkou promícháme. Směs vysypeme na pomoučený vál a vypracujeme z ní hladké těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme 24 hodin odležet v lednici.

3

Základní kruh adventního věnce z perníku: Nejprve si vajíčko s mlékem rozkvedláme v hrnečku, ať je už přichystané na potírání. Uleželé těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme na dvě poloviny a rukou propracujeme v hladkou kouli. Půlku, kterou zatím nepotřebujeme, schováme do igelitového sáčku, aby neosychalo. První půlku těsta vyválíme na plát o průměru asi 26 cm a vysokého asi 3–4 mm. Vezmeme si šablonu (v mém případě dno od dortové formy o průměru 24 cm) a rádýlkem vykrojíme kruh. Kruh opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu vykrojíme kolečko o průměru 8 cm (vykrajovátko). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme po dobu 8–10 minut (nezapínejte horkovzduch, nebo bude mít perník boule). Upečený perník po vytažení z trouby ihned potřeme rozkvedlaným vajíčkem, aby se perník nádherně leskl. A necháme ho na rovné podložce vychladit.

4

Svícínky na perníkový věnec: Druhou půlku perníkového těsta vyválíme na placku vysokou 3–4 mm a pomocí vykrajovátka (tvar si vyberte sami, ale nejlépe se mi osvědčil kroužek nebo kytička...obojí o průměru 8 cm) vykrojíme svícínek. Vykrojený tvar klademe na plech vyložený pečicím papírem. Do středu svícínku za pomoci hliníkového spodku od čajové svíčky vykrojíme kolečko (kolečka dáme také upéct, použijeme je k výzdobě adventního věnce) a hliníkovou formičku vsadíme do vykrojené dírky. Tímto způsobem vyrobíme i zbývající tři svícny, které dáme opět péct po dobu 8–10 minut na 180 °C. Po upečení je hned potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ještě z horkých perníčků opatrně vytáhnu zapečenou hliníkovou formičku od čajové svíčky a do vzniklé díry hned opatrně (aby perník nepraskl) vtlačíme celou čajovou svíčku, nebo ten vyndaný vnitřek z použitých hliníkových spodků. Necháme na rovné podložce vychladnout.

5

Ozdoby na adventní věnec z perníku: Zbylé těsto propracujeme a vykrojíme z něj čtyři menší perníčky stejného tvaru. Většinou použiji kolečko, které mi zbude vykrojením středu svícínku. Když chci změnu, vykrojím kytičku nebo srdíčka. Perníčky upečeme stejným způsobem. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme vychladnout.

6

Bílková poleva na zdobení perníčků:

Suroviny: 160 g moučkového cukru ,1 bílek, 1 čajová lžička citrónové šťávy (dávám Citrónku)

Do šlehací mísy odvážíme moučkový cukr. Důležité je cukr minimálně 5x prosát přes jemné sítko. Potom do mísy přidáme bílek z jednoho vajíčka, citrónovou šťávu a vše společně šleháme 5 minut na nejvyšší stupeň. Poleva mezitím krásně zbělá a ztuhne. Tuhou polevu plníme lžící do zdobícího sáčku (kupuji v domácích potřebách kolem 20 Kč za kus).

7

Jak udělat barevnou bílkovou polevu?

Suroviny: 160 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 čajová lžička citrónové šťávy, gelové potravinářské barvy Wilton

Používám, když si nejdříve bílou polevou nakreslím základní tvary a nechám uschnout. Po vytvrdnutí bílých kontur nanaším slaboučkým štětečkem barevnou polevu tak, abych moc nepřetahovala. Uděláme tuhý sníh podle návodu (viz. bílková poleva) a do kompotové misky odebereme plnou polévkovou lžíci. Přidáme potravinářské barvivo požadované barvy a důkladně promícháme, dokud nemá poleva krásnou, jednolitou barvičku. Hmota by neměla být moc tuhá jako bílá poleva. Spíše trochu řidší, aby barevná poleva sama pomalu stekla ze štětce.

8

Na každý věnec potřebuji asi 2,5–3 hodiny času. Nejdříve si nakreslím vnitřní okraj věnce a potom vnější. Dále nakreslím každý svícínek a ozdobné kolečko (maluji jako sněhovou vločku). Vše necháme asi hodinku zaschnout. Poté dobarvíme kontury barevnou bílkovou polevou nebo necháme tak jak je – záleží na vaší fantazii.

9

Když mám malování na perníčcích zaschlé, použiji bílkovou polevu na pomazání spodku svícínků a přilepím je opatrně k základnímu kruhu (moc netlačit, aby svícen nepraskl). Takto přilepuji kus po kuse na základní kruh, až vznikne voňavý adventní věneček.

10

Přidávám pár svých výtvorů pro inspiraci:

Tipy

Z tohoto těsta lze vyrábět perníkové chaloupky, perníkové misky, klasické perníčky. Fantazii se meze nekladou.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosové sušenky | recept
Jak upéct kokosové sušenky | recept
Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upe…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.