Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít bazalku v české kuchyni a jiné využití coby léčivky

Jak využít bazalku v české kuchyni a jiné využití coby léčivky

Bazalka je v kuchyni kořením, které jen tak něčím nenahradíme. Používáme ji většinou sušenou, ovšem její chuť a vůně vynikne mnohem více v čerstvém stavu. Přidáním bazalky do jídla nejenže obohatíme jeho chuť a vůni, ale pozitivně podpoříme i naše trávení. Látky obsažené v bazalce stimulují náš metabolismus.

Co je potřeba

„Pesto po česku“ 

  • 4 lžíce čerstvých lístků bazalky
  • 1 lžíce opražených vlašských ořechů (slunečnicových semínek)
  • 75 g parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic oleje
1

„Pesto po česku“ 

Módní kulinářská specialita „Pesto po česku“, tak by se dala nazvat novodobá specialita, kde nesmí chybět právě bazalka. Vyrobte si pesto následujícím způsobem: Rozmixujte čtyři lžíce čerstvých lístků bazalky, nasucho na pánvičce opražte jednu lžíci vlašských ořechů (nebo slunečnicových semínek), kousek parmazánu, dva stroužky česneku a šest lžic oleje, vše smíchejte dohromady. Pesto můžete podávat k těstovinám, hodí se do salátů a na pizzu. V chladničce pesto můžete uchovat několik dnů.

2

Bazalkový ocet

Vyrobte si bazalkový ocet, který najde ve vaší kuchyni vždy uplatnění ─ 1 litr jablečného nebo vinného octa mírně zahřejeme a nalijeme do skleněné lahve, kde máme navrstveny čerstvé bazalkové listy (stačí tak hrst) a lahev uzavřeme. Luhujeme asi dva týdny. Pak bazalku vyjmeme a ocet nalijeme do estetické lahve, do které vložíme ještě snítku čerstvé bylinky, aby působila dekorativně. Stejným způsobem si můžeme připravit i olej z kvalitního slunečnicového nebo olivového oleje.

3

Bazalka nejen koření, ale i lék

Bazalka je úžasným lékem proti nadýmání a zažívacím potížím, je srovnatelná se zázvorem. Jako každá bylinka obsahuje velké množství minerálů, hlavně vápníku a železa, a tím bazalka hraje rovněž velmi důležitou roli při překyselení organismu. Zevně se bazalka používá k omývání špatně se hojících ran, ale především jako součást bylinných koupelí pro osvěžení a proti křečím. Listy bazalky obsahují silice, které pomáhají snížit svědění při bodnutí hmyzem. Nejefektivnější jsou listy ještě nekvetoucí rostliny.

4

Bazalka v aromaterapii

Využijte povzbuzující účinky éterických olejů bazalky při únavě, vyčerpanosti a stresu. Éterický olej podporuje správné trávení, vykašlávání, tlumí nadýmání a odpuzuje hmyz. Výluh z bazalky vám pomůže jako vynikající kloktadlo při bolestech zubů a v krku. Éterický olej z bazalky není vhodné používat v těhotenství.

Varování

  • Bazalka se nedoporučuje kojícím ženám, těhotným ženám a dětem.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct pizzu z polenty | recept
Jak upéct pizzu z polenty | recept
Jak upéct pizzu z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.