Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využívat kalendář ke sběru bylin | kdy sbírat léčivé bylinky

Jak využívat kalendář ke sběru bylin | kdy sbírat léčivé bylinky

Kdy sbírat léčivé bylinky. Nabízíme praktický kalendář sběru nejznámějších léčivých bylin a rostlin, z nichž se dají připravit chutné a zdraví prospívající odvary. Kalendář sběru bylin uvítají například lidé, kteří se v určitém měsíci chystají na dovolenou, vypraví se na výlet. Ale i ti, kdo se na vycházku do volné přírody dostanou jen občas, nevěnují se sběru systematicky, a chtěli by rychle a komplexně vědět, které bylinky lze právě v ten čas nalézt. Kalendář chce pomoci také začínajícím bylinkářům. Předkládáme stručný praktický přehled, které léčivé bylinky sbírat v kalendářních měsících.

1

Sbírat léčivé byliny je užitečné a příjemné. Člověk nemusí být systematickým bylinkářem. Bylinky můžeme sbírat o dovolené, při prodlouženém víkendu, na vycházce do přírody. V takovém případě se velmi hodí stručný přehled, co lze právě v tu kterou konkrétní dobu sbírat. Mnohé rostliny najdeme po celý rok, některé z nich jsou vhodné ke sběru jen v určitou dobu. Sbíráme-li jejich květy, tak musíme vědět, kdy kvetou. Když jdeme na byliny jen jednou za čas, je praktické nesoustředit se jen na jednu – třeba právě v její blízkosti roste nebo kvete jiná kytka, na níž bychom si ani nevzpomněli.

2

Existují kalendáře léčivých bylin, kde jsou rostliny obvykle seřazeny abecedně a v jiném políčku je označena doba jejich sběru. Projít je ale vyžaduje soustředění, čas a alespoň elementární znalost. Jsou proto vhodné spíš pro lidi, kteří mají sběr bylin jako koníčka. Jinou nevýhodou takových tabulek je nepřehlednost – než je projdeme od A do Z, zapomeneme, co bylo na začátku. Nebo ještě jiný problém: víme, že by nám určitá rostlina pomohla. Ale vzpomeneme si na její sběr až v době, kdy už je odkvetlá nebo přerostlá.

3

Náš seznam obsahuje jen nejběžnější druhy rostlin, které se sbírají pro léčebné nebo zdraví prospívající účinky. Nejsou v něm uvedeny byliny, které se sice k farmaceutickým účelů využívají, ale v rukou laika mohou být jedovaté. V seznamu nejsou ani byliny, u nichž je možná záměna s jedovatým druhem. V seznamu jsou některé byliny, které žádné výrazné léčivé účinky sice nemají, ale sbírají se pro chuťové vlastnosti na „čaje“ pro běžné denní pití (místo černého čaje). U těchto rostlin je označení (čaj). Ačkoliv jak říká stará moudrost: „Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“

4

V seznamu je název rostliny a sbíraná část. Když je u byliny uveden jen rodový název, mohou se sbírat všechny druhy. Neuvádíme byliny, které se ve volné přírodě nevyskytují, ale pěstují se kulturně. Vycházíme z předpokladu, že když už se někdo jejich pěstování věnuje, dobu sběru a léčebné účinky zná.

5

Duben

Bršlice kozí noha, nať, bříza, list, devětsil lékařský, květ a oddenek, kokoška pastuší tobolka, nať, kopřiva dvoudomá, nať, plicník lékařský, kvetoucí nať, podběl lékařský, květ, popenec, celá rostlina, prvosenka jarní, květ, rozrazil rezekvítek (čaj), sedmikrása, květ (čaj), smetanka, list, vilka vonná, květ (čaj), zběhovec plazivý, lodyha.

6

Květen

Bez černý, květ, bršlice, nať, bříza, list, hloh, květ, hluchavka, kvetoucí nať, jahodník, list, jetel luční, květ, jitrocel kopinatý, list, kokoška pastuší tobolka, nať, kontryhel, kvetoucí nať, kopřiva dvoudomá, nať před rozkvětem, maliník obecný, list, plicník lékařský, kvetoucí nať, rozrazil rezekvítek (čaj), růže šípková, květ, rybíz červený, list, sedmikrása, květ (čaj), smetanka, list, smrk, výhonky, šalvěj luční, listy, květ, vilka trojbarevná, kvetoucí nať, zběhovec plazivý, lodyha.

7

Červen

Bez černý, květ, brusnice borůvka, plod, černohlávek obecný, nať, divizna velkokvětá, květ, heřmánek pravý, květ, hloh, květenství, hluchavka, kvetoucí nať, chrpa modrá (čaj), jahoda lesní, plod (čaj), jahodník, list, jetel luční, květ, jitrocel kopinatý, list, kokoška pastuší tobolka, nať, komonice lékařská, lodyha, lípa srdčitá, květ, líska obecná, list, lnice květel, nať, mák vlčí, květ, maliník obecný, list, mochna husí, list, ostružiník, list, pelyněk černobýl, přeslička rolní, nať, pupalka dvouletá (čaj), rozrazil rezekvítek (čaj), růže šípková, květ (čaj), rybíz červený, list, sedmikrása, květ (čaj), sléz lesní, smrk, výhonky, svízel syřišťový (čaj), šalvěj luční, listy, květ, třezalka, nať, tužebník jilmový, květenství, úročník blahoboj (čaj), vilka trojbarevná, kvetoucí nať, vrbovka úzkolistá, nať.

8

Červenec

Brusnice borůvka, plod, čekanka obecná (čaj), černohlávek obecný, nať, divizna velkokvětá, květ, heřmánek pravý, květ, hluchavka, kvetoucí nať, chrpa modrá (čaj), jahoda lesní, plod (čaj), jetel luční, květ, jitrocel kopinatý, list, kokoška pastuší tobolka, nať, komonice lékařská, lodyha, len setý, květ, lípa srdčitá, květ, líska obecná, list, lnice květel, nať, mák vlčí, květ, maliník, plod (čaj), pelyněk černobýl, proskurník, květ, list (čaj), přeslička rolní, nať, pupalka dvouletá (čaj), řebříček obecný, nať, sedmikrása, květ (čaj), sléz lesní, květ, slunečnice, okvětní lístky (čaj), svízel syřišťový (čaj), třezalka, nať, tužebník jilmový, květ, úročník blahoboj (čaj), vilka trojbarevná, kvetoucí nať, vrbovka úzkolistá, nať, vřes obecný (čaj), zlatobýl, nať.

9

Srpen

Bez černý, plod, čekanka obecná (čaj), divizna velkokvětá, květ, divizna velkokvětá, květ, heřmánek pravý, květ, chrpa modrá (čaj), jetel luční, květ, jitrocel kopinatý, list, kokoška pastuší tobolka, nať, komonice lékařská, kvetoucí nať, lnice květel, nať, mák vlčí, květ, mateřídouška obecná, nať, proskurník, květ, list (čaj), přeslička rolní, nať, pupalka dvouletá (čaj), řebříček obecný, nať, sedmikrása, květ (čaj), sléz lesní, slunečnice, okvětní lístky (čaj), svízel syřišťový (čaj), třezalka, nať, úročník blahoboj (čaj), vrbovka úzkolistá, nať, vřes obecný (čaj), zlatobýl, nať.

10

Září

Bez černý, plod, hloh, plod, chmel otáčivý, šištice, jitrocel kopinatý, list, kozlík lékařský, oddenek, kozlík lékařský, oddenek, lnice květel, nať, lopuch větší, kořen, maceška rolní, nať, mateřídouška obecná, nať, růže šípková, plod, řebříček obecný, nať, sedmikrása, květ (čaj), úročník blahoboj (čaj), zlatobýl, nať.

11

Říjen

Hloh, plod, chmel otáčivý, šištice, kozlík lékařský, oddenek, mateřídouška obecná, nať, proskurník, kořen, růže šípko vá, plod, sedmikrása, květ, (čaj).

Varování

- Lidé s chronickýmickými nemocemi musí svůj výběr bylin na odvary konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. - Totéž o platí o těhotných ženách.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybírat léčivé byliny v létě
Jak vybírat léčivé byliny v létě
V červenci a srpnu je možno sbírat mnoho léčivých bylin, jejichž blahodárné účinky nám napomáhají při mnoha zdravotních nepříjemnostech. Bylinky nám m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.