Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat a použít vanilkový lusk | rady a tipy

Jak zpracovat a použít vanilkový lusk | rady a tipy

Jak zpracovat a použít vanilkový lusk | rady a tipy. Pokud potřebujeme vanilkové aroma na přípravu pokrmů, je nejlepší použít přímo vanilkový lusk. Místo výrobků s umělým vanilkovým aroma, které jsou plné různých aditiv. Zpracování vanilkového lusku není nijak složité. Můžete si z něj například připravit i domácí vanilkový cukr.

Co je potřeba

  • Vanilkový lusk
1

Kde sehnat vanilkový lusk

Vanilkový lusk se dnes dá sehnat celkem snadno. Buď ve speciálních prodejnách nebo ho nabízejí i některé supermarkety. Důležité je, dát si pozor na to odkud lusk pochází, což samozřejmě souvisí s kvalitou a aromatičností lusku. Lépe je nakupovat ve speciálních obchodech, kde mají certifikované produkty. Méně kvalitní bývá vanilka z Číny.

2

Jak zpracovat vanilkový lusk

Samotné zpracování vanilkového lusku je jednoduché:

lusk podélně rozřízneme na polovinu a nožem – nejlépe tupou stranou seškrábneme dužinu se semínky.

3

Jak skladovat vanilkové lusky a jak dlouho vydrží

  • Vanilkové lusky skladujeme v uzavíratelných nádobách. Tak je zaručeno, že lusky nevyschnou. Nádoby by měly nejen dobře těsnit, ale neměly by být zároveň příliš velké, aby se snížila možnost oxidace. Pokud by se vanilka nesprávně skladovala, snížila by se kvalita aroma.
  • Pokud budete vanilku správně skladovat, měla by po otevření originálního obalu vydržet minimálně rok.
4

Jak použít vanilkový lusk

Vyrobte si domácí vanilkový cukr. Jde to třemi způsoby:

  • Celý vanilkový lusk vložte do uzavíratelné sklenice s cukrem. Cukr je aromatizovaný cca za 2 týdny, ale spíše je lepší delší doba. Cukr můžete stále doplňovat.
  • Rozpůlený vanilkový lusk zbavený dužiny nevyhazujte. Vlože ho stejně jako v prvním případě do uzavíratelné nádoby s cukrem a využijte ho k aromatizaci cukru. Aromatizace cukru bude podstatně rychlejší než v prvním případě, kdy je lusk celý.
  • Vanilkový lusk vydlabejte (semínka) a přidejte do uzavíratelné nádoby s cukrem. Tento způsob přípravy aromatizuje nejintenzivněji a nejrychleji. Počítejte s tím, že budou v cukru černá zrníčka, což není na závadu.
  • Sílu vanilkového aroma cukru regulujte podle toho, na co ho chcete použít. Na posypání bude lepší slabší, do těst a podobně bude lepší silnější.

Další použití vanilkového lusku

Vydlabanou dužinu se semínky můžete přidávat například:

  • rovnou do těsta,
  • do krémů,
  • do smoothie a podobně.

Tipy

  • Stane-li se vám, že vanilkové lusky vyschnou, můžete dužinu se semínky rozemlít a použít ji v této práškové formě.
  • Vanilkový lusk můžete ponořit do rumu. Takto aromatizovaný rum je výborný jako ingredience co pečení nebo na flambování.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.