jaktak.cz

Jak se chovat na letišti | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se chovat na letišti | rady. Všechno je jednou poprvé a cestování leteckou dopravou je čím dál více oblíbené. Pokud máte obavy z chaosu na letišti, nezoufejte, stačí se svědomitě řídit pokyny a neztratit se mezi cizinci.

Co je potřeba

Cestovní doklad
Letenka

Krok 1

Odbavení

První, co vás při příchodu do letištní haly čeká, je nutnost zbavit se svých zavazadel. Stačí se podívat na informační tabule, kde si vyhledáte číslo svého letu a odbavovací přepážky. Na většině letišť se tyto nezbytné informace dozvíme nejpozději dvě hodiny před odletem. Jakmile se prokážeme platným voucherem (letenkou) a cestovním dokladem, obdržíme palubenku. Tam se dozvíme, jakou branou se dostaneme do letadla, číslo sedadla apod.

Krok 2

Go to gate

Pokud se na informační tabuli objeví pokyn GO TO GATE, je na čase vyhledat přesné místo odletu. Počet bran (gate) závisí na velikosti letiště, bývají označené písmeny a čísly (např. B6). Cestujeme-li do zemí mimo EU, zajisté narazíme na pasovou kontrolu, kde stačí předložit kýžený cestovní doklad.

Krok 3

Letištní kontrola

Než se pohodlně usadíme do odletové haly, čeká nás letištní kontrola, která slouží k zajištění bezpečnosti na palubě. Příruční zavazadlo a veškeré kovové věci musíme odložit do tácků, které následně projedou rentgenovými snímači. Nám stačí projít detektorem kovu nebo se nechat prohlédnout letištní ostrahou. Nesmíme přenášet tekutiny a ostré předměty.

Krok 4

Boarding

Výzva označená anglickým termínem BOARDING je pro nás jasným signálem, že je čas nastoupit do letadla. Připravíme si svůj palubní lístek, cestovní doklad a stoupneme si ke správné bráně. Stevard zkontroluje totožnost, lístek a umožní nám přístup k letadlům prostřednictvím tunelu nebo autobusů.

Na letiště se dostavte dvě hodiny před odletem.

Před každou cestou do zahraničí si nezapomeňte zkontrolovat platnost vašich dokladů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-chovat-na-letisti-rady.html