jaktak.cz

Jak připravit slaný cuketový koláč | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit slaný cuketový koláč | recept. Slaný cuketový koláč je dalším jídlem ze skupiny „cuketa stokrát jinak“. Připravujeme ho jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři, jako zákusek k čaji, pivu nebo vínu. Nabízíme recept a návod jak připravit slaný cuketový koláč.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100g másla
  •  1 vejce
  •  2 špetky soli
  • 2 lžíce studené vody

 

Náplň:

  • 1/2 kg cukety
  •  1 cibule
  • 100 g šunky
  • 50 g eidamu
  • 3 vejce
  • lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky soli a trochu pepře
  • 2 stroužky česneku
  •  provensálské koření (lze vynechat)
  • kečup k podávání

 

Krok 1

 Na slaný cuketový koláč francouzského typu si připravíme křehké těsto ze 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla (může být i rostlinné), jednoho vajíčka, dvou špetek soli a dvou lžic studené vody. Těsto vypracujeme rukama. Když nelepí, zabalíme ho do mikrotenu a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Krok 2

Na cuketovou náplň budeme potřebovat půl kilogramu čisté cukety. Cuketu oloupeme, ze starší vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do cedníku a necháme odkapat puštěnou šťávu (několikrát promačkáme, aby cuketa měla co nejméně vody).

Krok 3

Na lžíci oleje zesklovatíme jednu střední cibuli a deset deka na nudličky pokrájené šunky. V míse rozmícháme cuketu, cibuli se šunkou, asi pět deka nastrouhaného sýru (typ eidam, čedar), tři celá vejce, lžíci strouhanky, půl lžičky soli, trochu mletého pepře, a dva prolisované stroužky česneku. Náplň můžeme okořenit provensálským kořením, ale pro někoho je moc aromatické.

Krok 4

Těsto vyndáme z lednice a vyložíme jím nepomaštěnou koláčovou formu (buď vyválíme a přeneseme nebo jen dlaněmi stejnoměrně vymačkáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a asi pět minut pečeme (povrch předpékaného těsta bude bělavý). Vytáhneme z trouby (troubu nevypínáme) a koláč necháme trochu zchladnout.

Krok 5

Na předpečený korpus rovnoměrně naneseme náplň. Slaný cuketový koláč znovu vložíme do trouby a pečeme zvolna tak dlouho, až náplň ztuhne a na povrchu se utvoří slabá lehce nahnědlá kůrčička.

Krok 6

Slaný cuketový koláč necháme mírně zchladnout. Můžeme ho jíst teplý i studený. Kdo má rád, může si porce pokapat kečupem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-slany-cuketovy-kolac-recept.html