jaktak.cz

Jak vyčistit kožešiny doma | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyčistit kožešiny | rady a tipy. Přestože se většinou setkáte s doporučením odnést kožešiny do čistírny, může se stát, že budete potřebovat vyčistit a vyprat kožíšek doma. Pokuste se dodržet několik jednoduchých kroků, aby vám i po čištění vydržel v dobré kondici. A pokud nosíte zimní bundu s kožešinou, tento návod využijete také.

Co je potřeba

  • technický benzin nebo aceton
  • hrubá mouka nebo krupice

Krok 1

Kožich pořádně vyklepejte, důkladně vykartáčujte a lehce přejeďte vysavačem. V lakýrnických potřebách seženete technický benzin či aceton – tyto tekutiny použijte pouze při čištění přírodního nebarveného kožichu. Smíchejte v misce s moukou či krupicí a vetřete pečlivě do kožichu (do vnější vrstvy – do srsti). Jako čisticí směs si můžete také připravit lžičku lihu, 3 lžičky soli a půllitru vody. Do směsi namáčíme vlněný hadřík a otíráme.

Krok 2

Nechte chvíli působit a poté důkladně vyklepejte – klidně plácačkou na koberce. Vykartáčujte a rozčešte. Kožešinu pověste a nechte ji pořádně vyvětrat.

Krok 3

Pro zvýšení lesku můžete kožešinu potřít hadříkem lehce namočeným v octě.

Krok 4

Světlé kožešiny s velmi tenkou a pružnou kůží můžeme opatrně vyprat v mýdlových vločkách. Kožešinu v nich vymácháme, ale neždímáme ji. Posypeme ji křídovým práškem a necháme zvolna proschnout. Nakonec vykartáčujeme.

  • Kůže po namočení ztvrdne, proto se kožichy nikdy neperou! Pokud se vám ale kožešina náhodou namočí, hned jak to bude možné, namastěte kůži lojem (či stolním olejem) a nechte kožich volně proschnout. V žádném případě nedávejte na topení. Kůže by měla mastnotu absorbovat. Sušte při teplotě kolem 18°C, a to na ramínku nebo opěradle židle.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vycistit-kozesiny-doma-rady-tipy.html