jaktak.cz

Jak připravit polotovar na čaj z černého rybízu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Polotovar na čaj z černého rybízu | recept. Černý rybíz obsahuje velké množství vitaminu C a pektinu. Díky obsahu pektinu, šťávy a džemy z něj vyrobené, snadno houstnou a nemusí se přidávat průmyslově vyráběný pektin. Při správném postupu zavařování přechází část vitaminu C do ovocných konzerv, proto bychom měli přebytek rybízu zpracovat do zásob na zimu. Byla by velká škoda nechat ho opadat. Rybíz obsahuje kromě jiných látek také rutin, který zpevňuje cévy. V lidovém léčitelství se odvar z plodů a listů doporučuje při horečkách a kašli. Lahodný černorybízový čaj nemusíte pít jen když vás trápí nějaké onemocnění, je dobrý i na zahřátí nebo jako součást pitného režimu.

Co je potřeba

  • 1 kg černého rybízu
  • 700 g krupicového cukru
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 8 polévkových lžic dobrého rumu

Krok 1

Rybíz sklízíme až když je vybarvený a plně vyzrálý. Případné nedozrálé bobulky by zbytečně pokazily chuť vyráběného polotovaru. Léčivé jsou i listy rybízu. Pěkné listy můžeme povařit s rybízem a před plněním do sklenic je vyjmout.

Krok 2

Černý rybíz přebereme a nasucho protřeseme v drátěném cedníku. Odstraníme tak „bubáky“. Pak rybíz na témže sítu opláchneme proudem vody. Nečistoty se zachytí na sítu pod ovocem.

Krok 3

Rybíz vložíme do vhodné nádoby, zasypeme pískovým cukrem a přidáme mletou skořici. Nejlepší skořice je cejlonská, má jemnou chuť a nízký obsah škodlivého kumarinu. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut. Mícháme, aby se rozpustil cukr. Takto krátkým varem se nezničí všechny vitaminy. Po uplynutí 8 minut odstavíme mimo zdroj tepla. Po částečném zchladnutí vmícháme do rozvaru 8 polévkových lžic rumu a promícháme.

Krok 4

Rybízový rozvar plníme do sklenic. Můžeme si pořídit malé jednoporcové skleničky nebo použijeme větší a potřebné množství rozvaru po částech odebíráme. Směs se nemusí zavařovat, nekazí se. Ovocný čaj připravíme tak, že zalejeme několik lžiček rybízu horkou vodou. Množství si každý určí sám podle sebe.

Krok 5

Tip: Černý rybíz můžete i sušit. Celé větvičky, získané z prořezu keře nebo stromku, zavěste na tmavé suché místo s proudícím vzduchem. Rybíz se krásně usuší, zůstane na stopkách, neopadá. Sušené listy a plody uchovávejte na tmavém místě nebo ve tmavé nádobě. Nemáte-li doma žádnou tmavou sklenici, stačí obalit byčejnou sklenici z čirého skla alobalem. Působením světla by sušené listy ztratily krásnou zelenou barvu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-polotovar-na-caj-z-cerneho-rybizu-recept.html