jaktak.cz

Jak upéct vídeňskou jablkovou bábovku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vídeňská jablková bábovka | recept. Bábovka – oblíbený a rychlý moučník. Zkusili jste někdy spočítat, kolik znáte receptů na tuto českou klasiku? Je jich tolik, že byste klidně mohli celý rok každý víkend péci jinou. Recept níže je na tzv. „mokrou“ bábovku, žádnou dusivku. Jablka jí dodávají šťavnatost a vláčnost. Díky přídavku tvarohu vydrží bábovka několik dní jako čerstvá, budete-li mít možnost to ověřit, jestli ji dřív nesníte. Přeji mnoho úspěchů při pečení a dobrou chuť k jídlu.

Co je potřeba

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 4 celá vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • hrst rozinek
  • 4 menší jablka
  • mouka a tuk na formu

Krok 1

Nejprve si připravíme jablka. Omyjeme je a nakrájíme i se slupkou na malé kostičky, proužky nebo nudličky. Rozinky propláchneme v rumu. Je výhodné mít naložené rozinky ve sklenici s rumem ve spíži. Hodí se do mnoha zákusků a protože se máčejí delší dobu, jsou krásně nabobtnalé a voňavé. Další jejich výhodou je, že se nepřipalují, když s nimi zdobíme třeba koláče.

Krok 2

V misce utřeme máslo s cukrem a čtyřmi žloutky. Z bílků později ušleháme sníh. Do utřené hmoty přidáme nastrouhanou citronovou kůru, tvaroh z kostky a mléko. Pokud použijeme tvaroh z vaničky, snížíme množství přidávaného mléka. Vaničkový tvaroh je řidší než kostka. Vše dohromady promícháme.

Krok 3

Odvážíme si potřebné množství polohrubé mouky a důkladně ji v misce promícháme s práškem do pečiva. V mouce nesmějí být žádné hrudky z prášku, jsou nepříjemné v ústech. Mouku vmícháme k ostatním surovinám a přidáme ušlehaný sníh z bílků. Sníh šleháme těsně před přidáním do těsta, nemá dlouho stát.

Krok 4

Na samotný závěr přidáme připravená jablka a rozinky. Lehkým obracením vařečkou je zamícháme do bábovkového těsta. . .

Krok 5

Formu na bábovku vytřeme tuhým tukem a vysypeme moukou, strouhankou nebo strouhaným kokosem. Do připravené formy přendáme těsto z misky a stěrkou přimáčkneme a zlehka uhladíme. Těsto se v troubě samo vyrovná.

Krok 6

Bábovku pečeme při teplotě 180 °C do zrůžovění. Troubu předem vyhřejeme. Po 40 minutách zkusíme špejlí, zda-li je upečená. Správně pečené těsto se na špejli nelepí. Jestliže se bábovka během pečení začne shora připalovat, přikryjeme ji pečicím papírem s prostřiženou dírou, aby mohla unikat pára. Bábovku krájíme až po vychladnutí. Cukrujeme podle chuti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-videnskou-jablkovou-babovku-recept.html