Jak udělat houbový salát na zimu | recept
Houbový salát na zimu | recept. Houby jsou oblíbenou pochutinou a téměř každý Čech je houbař. Když už máme nasušeno dost hub do zásoby, je čas vyzkoušet nové recepty. Nabízím osvědčený recept na salát z hub a zeleniny. Je vhodný jako chuťovka nebo součást studeného pohoštění. Má vyváženou sladkokyselou chuť.
Co je potřeba
- houby
- mrkev
- papriku
- celer
- feferonku
- cherry rajče
- květák
na nálev:
- 220 ml 8% octa
- 780 ml vody
- 90 g cukru
- 25 g soli
- 15 kuliček pepře
- 20 kuliček nového koření
- 1 kuličku jalovce
- 1 ks hřebíčku
- 1 bobkový list
- 1,5 kávové lžičky hořčičného semínka
- 0,5 kávové lžičky mletého koriandru
Krok 1
Nejprve si svaříme nálev. Vodu se solí, cukrem a octem přivedeme k varu. Ihned, jakmile začne voda vřít, vhodíme do ní připravené a opláchnuté koření. Vaříme 5 minut. Pak nálev odstavíme a necháme přes noc vychladnout.
Krok 2
Očistíme a pokrájíme houby. Houby volíme menší, tvrdé a několik druhů. Směs různých hub je chutnější než salát připravený pouze z jednoho druhu. Malé houby můžeme ponechat vcelku.
Krok 3
Připravené houby předvaříme v 1 litru vody s 25 g soli a špetkou kyseliny citronové. Houby vhazujeme do vroucí vody a povaříme 5 minut. Předvařené houby prudce zchladíme studenou vodou a necháme dokonale vystydnout, nejlépe přes noc, stejně jako nálev.
Krok 4
Zeleninu pokrájíme na tenké nudličky. Nedáváme cibuli, houby se pak „táhnou“. Důležité je přidat celer, dodá příjemnou kořeněnou příchuť. Feferonku přidejte podle svého uvážení, ne každý má rád pálivé.
Krok 5
Houby se zeleninou v míse smícháme. Pak plníme sklenice do dvou třetin tak, aby salát byl hezký i pro oko. Do každé sklenice přidáme bobkový list a zalijeme nálevem. Sklenice uzavřeme a zavaříme při teplotě 100 °C. Sklenice o obsahu 370 ml se zavařují 20 minut. Salát je po týdnu rozležený.
Upozornění: budete-li připravovat salát z václavek nebo jiných tužších druhů, je třeba prodloužit dobu předváření.
Do hub je možné přidat několik lžic kečupu.