Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se zbavit zápachu bot a nohou

Jak se zbavit zápachu bot a nohou

Trápí vás zápach nohou a bot? Tato nepříjemnost se týká většinou mužů, ale ani ženy nejsou výjimkou. Zápach nohou a bot může potkat i toho nejčistotnějšího člověka. Zápach nohou a bot snad nejvíce potrápí naši psychiku. Zejména při návštěvě příbuzných nebo přátel, kdy si musíte vyzout boty, i když sami víte, že to není ten nejlepší nápad dne. Proč nám nohy tolik zapáchají a jak nad touto nepříjemností vyzrát? Jak odstranit zápach z bot? Přináším vám rady, jak na tento neduh najít správné řešení.

Co je potřeba

  • koření
  • byliny
  • voda
  • žínka
  • ocet
  • pudr
  • soda
  • kypřicí prášek
  • ponožky
  • boty
  • vložky do bot
1

Zápach nohou je spojen s pocením a tvorbou bakterií. V průběhu jednoho dne jsou naše nohy schopné vyprodukovat až 0,5 litru potu. Pokud tento pot nemá kam odcházet, stává se živnou půdou pro bakterie, které produkují plyny podobné zrajícím sýrům. Prvním krokem, jak předejít zápachu bot a nohou, je správná obuv. Kupujte si kvalitní a dobře prodyšnou obuv. V průběhu dne se několikrát přezouvejte, a pokud je to možné, volte boty s otevřenou špičkou. Volte také správnou obuv dle počasí. Jestli se vám noha zapotí, nechte boty dostatečně (alespoň 24 hodin) vysušit, ideálně s vytaženou vložkou. Je-li to možné, boty jednou za čas vyperte. I když je to finančně náročnější, je ideální mít vícero obuvi, a to zejména z důvodu udržení správné hygieny.

2

Důležitá je také správná volba ponožek, punčoch a punčocháčů. I při sebevíce prodyšných botách je potřeba mít dostatečně prodyšnou a savou ponožku. Vybírejte si proto pouze bavlněné ponožky, ideálně se savou vrstvou a s antibakteriálním ošetřením. Jestliže k pocení nohou máte navíc ještě sklon, noste s sebou větší počet ponožek a v průběhu dne je měňte. Co se týče silonek, punčoch i punčocháčů i zde dbejte na kvalitu, a také na to zda jsou antibakteriální, obsahují koloidní stříbro anebo nanočástice stříbra. Pravda, takové punčochy jsou sice dražší, ale rozhodně se s nimi vyhnete nepříjemným a mnohdy trapným chvílím.

3

Prostředky proti zápachu noh a bot, jako například různé parfémy a deodoranty, jsou velmi propagované a prodávané. Ve skutečnosti vám však příliš nepomohou, protože se mísí se zápachem a bakterie v botách neničí. Neutrácejte proto své peníze zbytečně a raději užijte efektivnější prostředky, jako například vložky do bot s aktivním uhlím. Efektivně působí i kypřicí prášek, dětský zásyp anebo soda, které v malém množství vsypte do bot. Podobný efekt má nové koření nebo hřebíček. Nasypte koření do bot a nechte alespoň po dobu jednoho dne působit (eliminuje stávající zápach).

4

Jak se zbavit již stávajícího zápachu z bot a nohou? Je důležité zjistit, jestli nemáte náhodou plíseň nohou, která může vzniknout jako důsledek zapaření nohou v obuvi. Plíseň poznáte podle svědění, pálení, zarudlé pokožky, olupování pokožky a puchýřů, které se nejčastěji vyskytují mezi prsty. Tato plíseň sama o sobě může produkovat nevábný zápach. Pokud vás tedy trápí plíseň, prvním vašim úkolem je její odstranění. Vyzkoušet můžete lékárnu, ale dobré je i navštívit podologa (podiatra), který vám může odborně poradit.

5

Zapáchajících nohou se nezbavíte pouhým opláchnutím vodou, svým nohám musíte dopřát větší péči. Nohy je nutné pořádně umýt mýdlem, a to hlavně mezi prsty. Je také důležité, aby nohy byly po umytí důkladně vysušeny. Dále je vhodné svým nohám dopřát koupel. Tuto koupel můžete vytvořit z různých bylin a preparátů, které eliminují zápach, bakterie i plíseň. Lázeň si můžete připravit například z přesličky, dubové kůry, mateřídoušky, soli, octu, černého čaje či sody. Nohy v koupeli ponechejte alespoň 30 minut. Po namáčení nohy důkladně osušte, nakrémujte krémem s antibakteriální složkou a ideálně ošetřete zásypem nebo kypřicím práškem. Na nohy si nakonec obujte otevřené boty či bavlněné, dobře prodyšné a savé ponožky.

Tipy

V některých případech může být příčinou zápachu nohou nedostatek zinku, když svému tělu dodáte dostatečné množství zinku, zapáchání obvykle samo vymizí.

V zahraničí tento problém řeší tak, že si nechávají do pat napíchat botulotoxin, který zabraňuje uvolňování potu. Nicméně, tento zákrok není ani levný, ani bezbolestný.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na záděry u nehtů
Jak na záděry u nehtů
Záděry kolem nehtů jsou nepříjemná záležitost a dovedou postiženého pěkně potrápit. Když pomineme aspekt estetický, který vnímají zejména ženy, jedná…
Jak na vlasové zábaly
Jak na vlasové zábaly
Vlasy je nutné občas oživit a poskytnout jim prospěšnou regeneraci. Není nutné kupovat drahé produkty, v tom není garance kvality. Někdy je to právě n…
Jak udělat domácí opalovací olej
Jak udělat domácí opalovací olej
Jak udělat domácí opalovací olej | rady a tipy. Nedůvěřujete chemickým látkám v opalovacích krémech? Hledáte přírodní a jednoduchý způsob jak se ochrá…
Jak na křečové žíly | rady
Jak na křečové žíly | rady
Jak na křečové žíly | rady. Křečové žíly trápí v současné době nejen většinu žen, ale i mužů. Jedná se o civilizační chorobu, která trápí v 60 letech…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.