Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat interiérové dveře | rady

Jak vybrat interiérové dveře | rady

Jak vybrat interiérové dveře | rady. Jestliže se pouštíte do výběru interiérových dveří do domácnosti nebo kancelářských prostor, nikdy nepostupujte zbrkle. Akční nabídky interiérových dveří jsou sice lákadlem, ale pokud dveře neodpovídají očekávaným parametrům pro vzhled, uchycení nebo užitý materiál, přijde rozčarování. Levné interiérové dveře z Polska nebo Číny ušetří sice nějakou tu korunu, jsou ale méně kvalitně opracované a jejich trvanlivost stěží odhadovatelná. Při výběru nových interiérových dveří dbejte na následujících sedm kroků.

1

Jak na zárubně interiérových dveří

Prvním krokem při výběru vhodných interiérových dveří by mělo vést k rozhodnutí, co se stávajícími zárubněmi. Rozhodněte se, jestli si chcete nechat ty stávající, jestli je vyměníte za nové, nebo jestli je budete chtít pouze obložit novými. Zárubně předurčí i rozměry interiérových dveří, tak na to myslete. Jestliže budete chtít obložit staré zárubně, prostor pro dveře se zmenší.

2

Rozměry interiérových dveří: standard, anebo dveře na míru? Prakticky se nabízejí dvě možnosti, které určí rozměr dveří. Buď si vyberete ze standardních rozměrů interiérových dveří, anebo si necháte udělat dveře v celém domě, bytě nebo kanceláři na míru. Standardní šířky dveří jsou 60, 70, 80 a 90 cm. U výšky je to obvykle 197 nebo 210 cm. Není třeba zdůrazňovat, že dveře do interiéru zhotovované zakázkově na míru budou pro rozpočet náročnější položkou.

3

Vzhled interiérových dveří

Dveře se vám musí líbit a musí skvěle ladit k interiéru. Dekor dveří a zárubní je třeba v prvé řadě vždy sladit s podlahou. Postupujte následovaně: jako první si zvolte materiál, poté odstín a nakonec texturu dveří. Vnitřní materiál interiérových dveří se různí: díky papírové voštině jsou dveře lehčí, díky děrované nebo plné dřevotřísce jsou sice dveře těžší, ale zato odolnější třeba proti prokopnutí. Povrch standardních interiérových dveří tvoří méně odolná fólie nebo odolnější laminát - určen do obyčejných prostor (domácnost) nebo frekventovanějších místností (např. komerční prostory).

4

Kování interiérových dveří

Rozhodněte se pro způsob kování, jestli chcete všechny dveře s možností zamykání, a jestli je chcete s klikou nebo raději s koulí. U klik máte velmi široký výběr ze stovek druhů. Pří objednání dveří je obvykle kování v ceně, ale ne vždy je to pravidlem. A i když si kování můžete kdykoli vyměnit, u prodejce nebo výrobce interiérových dveří se předem informujte, zda kování je, anebo není zahrnuté v ceně.

5

Pravé, levé nebo posuvné dveře

Na kterou stranu se mají interiérové dveře otevírat? Nalevo, anebo napravo? Jak určit pravé nebo levé jednokřídlé dveře? Postavte se tak, abyste dveře otevírali směrem k sobě. Pravé interiérové dveře otevíráte směrem k sobě pravou rukou a panty jsou umístěné vpravo. Levé dveře mají panty nalevo. Posuvné dveře jsou vhodné do místností s nedostatkem prostoru pro otevírání dveří. Šetří prostor, ale vyžadují speciální stavební úpravy.

6

Plné nebo prosklené dveře

Plné dveře bez prosklení jsou vhodné do těch místností, které nenavštěvujeme často nebo nechceme obsah místností vídat při průchodu kolem dveří, například komory, technické místnosti nebo sklepy. Stejně tak je použijeme pro WC a koupelnu (není podmínkou, používají se i interiérové dveře s matným sklem). Prosklené dveře s čirým nebo matným sklem jsou ideální do obývacího pokoje.

7

Máte jasno, které dveře vybrat. Teď je už jen otázka, zda si je budete pořizovat svépomocí, anebo za asistence nebo zcela v režii odborníka. A zda zvolíte výrobce, nebo prodejce, a zda dáte přednost e-shopu, anebo osobní návštěvě prodejny. České interiérové dveře jsou kvalitnější než ty dovážené z Číny, nemusí to ale být skalní pravidlo. Vhodným postupem je, pokud si vytipujete alespoň tři dodavatele a pak porovnáte cenu, kvalitu dveří i prozákaznický přístup.

Tipy

Výplň dveří ovlivňuje mnoho vlastností. Díky správné výplni mohou dveře mnohem lépe tlumit hluk a také skvěle tepelně izolovat.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upevnit dveřní madla a závěsy | rady
Jak upevnit dveřní madla a závěsy | rady
Jak upevnit dveřní madla a závěsy | rady. Na našem trhu je pestrá nabídka madel i závěsů. Záleží především na typu dveří a obložkových zárubní a pocho…
Jak vybírat střešní okna | rady
Jak vybírat střešní okna | rady
Jak vybírat střešní okna | rady. Střešní okna jsou moderními doplňky, které by měly být součástí všech staveb, kde je požadavkem správné prosvětlení p…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.