Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat a využít Tibi krystaly

Jak pěstovat a využít Tibi krystaly

Tibi krystaly jsou drobné řasy, které dokáží příjemně zkvasit libovolný sladký základ a dodat mu důležité živiny a vitamíny. Můžete je znát také pod názvy vodní kefír nebo japonské mořské krystaly nebo živá zrnka.

Co je potřeba

  • 1 menší hrnek Tibi krystalů
  • 2,5 litru převařené nebo odstáté vody
  • asi 8 lžic cukru (libovolného)
  • 2 lžíce sušeného ovoce
  • náčiní: 3 litrová lahev, nekovový cedník, čistá utěrka nebo kapesník
1

Původ Tibi krystalů není dobře znám. Pochází pravděpodobně z Kavkazu (stejně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba), odkud se rozšířily do Číny a následně do celého světa. Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává výslednému nápoji cenné látky podporující imunitu. Ostatně příznivé účinky kvašení znali už naši předkové, kteří si zkvašenou zeleninou doplňovali vitamíny a minerály v jinak výživově chudém zimním období.

2

Zdravotní účinky Tibi krystalů

Nápoj z Tibi krystalů by měli pravidelně užívat lidé, kteří trpí některým z těchto onemocnění. Látky z vodního kefírů pomáhají zmírňovat příznaky a podporují léčbu:

  • astma
  • problémy se žaludkem a slinivkou
  • vysoký krevní tlak
  • chudokrevnost
  • nemoci jater a ledvin
  • cukrovka
  • oslabený imunitní systém
  • suché a lámavé vlasy
3

Jak pěstovat Tibi krystaly

Vodní kefír nepotřebuje k životu příliš. Stačí mu jen převařená nebo odstátá voda, cukr a přírodně sušené ovoce – tzn. ovoce, u kterého nebyly ke konzervaci použity siřičitany nebo jiná škodlivá éčka. Do vychladlé převařené nebo odstáté vody (kvůli možné přítomnosti chlóru) nasypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Přidáme sušené ovoce a Tibi krystaly. Zamícháme a překryjeme čistou textilií, kterou nejlépe přichytíme gumičkou. Nádobu položíme na světlé místo.

4

Při běžné pokojové teplotě (20-22 °C) trvá výroba nápoje asi 2-3 dny, při letních vedrech stačí krystalům k práci i 24 hodin. Hotový nápoj jednoduše slijeme, k Tibi krystalům přidáme další vodu s míchanou s cukrem a opět je necháme pracovat. Jedenkrát týdně krystaly propláchneme ve studené vodě a vložíme novou dávku sušeného ovoce (to staré vyhodíme). Snažíme se vyhnout používání kovových předmětů, protože kov Tibi krystaly zabíjí (ale krátké zamíchání běžnou lžící ve sklenici nevadí).

5

Hotový nápoj můžeme ihned vypít nebo ho uložit na 2-3 dny v lednici do uzavíratelné nádoby. Po 24 hodinách v chladu se stane příjemně perlivým díky doznívajícím kvasným procesům. Hotový nápoj můžeme pít jen tak, nebo ho smíchat například s džusem nebo čajem.

Tipy

Při výrobě vodního kefíru z Tibi krystalů lze různě experimentovat. Obyčejnou vodu lze nahradit zeleným nebo černým čajem a do nálevu přidat různá koření (hřebíček, anýz a další). Výsledná chuť nápoje závisí také na použitém cukru a ovoci.

Varování

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na melounovou limonádu | recept
Jak na melounovou limonádu | recept
Vychlazená limonáda a sladký šťavnatý meloun, to jsou potěšení, která ocení všichni milovníci léta. A co teprve když se obojí spojí do lahodné melouno…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.