Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat robotický vysavač | tipy

Jak vybrat robotický vysavač | tipy

Jak vybrat robotický vysavač | tipy. Robotický vysavač je výmysl 21. století, jehož existenci nejvíce ocení hospodyňky a všichni ti, kdo chtějí mít zase o jednu domácí práci, v tomto případě vysávání, méně. Princip je zcela jednoduchý. Robotický vysavač funguje zcela sám, dokáže se bez vaší asistence pohybovat po bytě na základě senzorů, které snímají místnost a pokud mu náhodou dojde baterie, dokáže se sám vrátit na svoji základnu a po plném nabití pokračovat v úklidu tam, kde přestal. A vy si třeba zajděte do své oblíbené kavárny.

1

Jako první bereme v potaz typ podlahy. I robotické vysavače mají svá maxima a hodí se spíše na tvrdé podlahy (PVC, plovoucí podlahy, laminát, vinyl, dlaždice apod.), případě na koberce s vláknem, které nepřesahuje 1,5 cm na výšku. Ani nejdražší robotický vysavač si neporadí s koberci s vyšším chlupem.

2

Rozloha a členitost jsou jedny z nejčastějších chyb, které lidé během výběru robotického vysavače dělají. Nejčastěji však kupují levnější modely, které jsou určeny pro malé místnosti a navigačně na větší rozlohy zkrátka nestačí. U dražších vysavačů počítejte s tím, že si poradí s hodně členitými byty, díky vysoce kvalitní navigaci a senzorům až do rozlohy 180 m2 (rekordman dokonce i přes 400 m2). U levnějších modelů počítejte s tím, že jsou upraveny do místností či bytů o rozloze kolem 60 m2. Chcete vědět, do jak velkého prostoru jsou vhodné ty nejlepší robotické vysavače, doporučujeme přečíst recenze na webu Rankito.cz.

3

Sací výkon je nejčastějším argumentem, proč si nekoupit robotický vysavač. Ovšem čísla klamou. Tradiční vysavače musí dopravit prach skrze dlouhou hubici, což již z principu vyžaduje vyšší výkon. Naopak u robotických vysavačů je nádobka na prach ihned za sacím otvorem. Výkon robotických vysavačů je dostačující.

4

Filtrace je rovněž kritériem, ve kterém byste se měli minimálně orientovat. Buď má vysavač vlastní prachové filtry nebo tzv. HEPA filtr, které jsou nejúčinnější a dokážou odfiltrovat i částečky prachu velké 0,0003 milimetru. Jsou tudíž vhodné pro alergiky a astmatiky. Nevýhodou je, že se musí alespoň 1x za 3 měsíce vyměnit, což zvyšuje náklady na provoz robotického vysavače.

5

Navigace je dalo by se říci alfou a omegou uvnitř. Na základě navigace a senzorů se robotický vysavač pohybuje po místnosti a určuje nejefektivnější trasu vysávání. Většina levnějších modelů cestuje skrze vaši místnost zcela náhodně bez jakékoliv logiky (navíc vysaje v průměru jen 70% místnosti). Dražší vysavače využívají laserové, infračervené či ultrazvukové senzory, GPS navigaci nebo zabudovanou kameru. Díky tomu dokážou fungovat efektivně, rychleji, nenaráží do nábytku a obvykle jsou schopny vyluxovat až 98% plochy místnosti. Nikdy ovšem nebude dosaženo 100%, to ostatně není ani při klasickém luxování.

6

Chcete-li vybrat dobře, doporučujeme vyhledat například test robotických vysavačů od nezávislých organizací, kde se můžete nechat inspirovat, číst recenze zákazníků a dbát na svůj selský rozum.  

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat odšťavňovač | rady
Jak vybrat odšťavňovač | rady
Jak vybrat odšťavňovač | rady. Zdravý životní styl je neustále v módě a k němu se pojí i zdravé návyky, mezi které patří pití čerstvé ovocné a zelenin…
Jak pečovat o litinové nádobí | rady
Jak pečovat o litinové nádobí | rady
Jak pečovat o litinové nádobí | rady. Litinové nádobí je absolutním hitem v kuchyni. Není tajemstvím, že nádobí z litiny umožňuje přípravu jídel zdrav…
Jak vybrat bazénový vysavač | rady
Jak vybrat bazénový vysavač | rady
Jak vybrat bazénový vysavač | rady. Pořízení bazénového vysavače výrazně přispěje k čistotě, průzračnosti a celkovému zlepšení kvality bazénové vody.…
Jak správně vyčistit toaletu | rady
Jak správně vyčistit toaletu | rady
Jak správně vyčistit toaletu | rady. Není od věci, když se řekne, že záchod napoví o kulturnosti člověka. Tohle bezpečné soukromí by mělo být stejně l…
Jak čistit ekokůži
Jak čistit ekokůži
Jak čistit ekokůži | rady a tipy. Ekokůže si získává díky svým vlastnostem stále více příznivců. Používá se zejména při výrobě nábytku, kde nahra…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.