Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat tyčový vysavač

18. Červenec 2018
Jak vybrat tyčový vysavač

Tyčový vysavač je dobrou alternativou ke klasickému vysavači, kdy jsou všechny části integrované do jednoho celistvého těla. V případě aku modelu se můžete oprostit i od toho posledního, co tyto dvě provedení vysavačů spojuje a tím je přívodní napájecí šňůra. Tyčové vysavače jsou oproti klasickým obecně méně výkonné a mají pocitově větší hmotnost, neboť celý vysavač máte defacto v ruce. Odmění se vám však skladností a výbornou mobilitou. Na webu Equiplo.cz můžete vybrat nejlepší tyčové vysavače podle jejich porovnání a recenzí.

1

Prvně byste se měli rozhodnout, jestli jste spíš příznivci konvenčního napájení elektrickým kabelem, nebo uvítáte flexibilitu, kterou nabízí akumulátorové provedení. Aku vysavač není nijak prostorově omezen, a proto se hodí i pro velké prostory. Musíte si však u něj hlídat nabití baterie a mít na paměti, že pravděpodobně bude mít menší výkon a účinnost, než tyčový vysavač napájen přímo ze zásuvky.

2

Druhou důležitou věcí je energetický štítek, kterému je dobré věnovat pozornost, a měli byste jej najít u každého modelu vysavače. Na něm dominuje energetická třída, které tyčový vysavač dosahuje a platí čím vyšší, tím je vysavač úspornější. Pod ní jsou další důležité parametry, které značí kvalitu filtrace, hlučnost, účinnost vysávání tvrdých podlah a koberců, a také roční spotřebu energie, která vychází z modelového propočtu vysávání 50x do roka prostoru o velikosti 87 metrů čtverečních.

3

Velké rozdíly lze čekat i s ohledem na způsob sběru prachu a vysátých nečistot. Nejběžnější je sáčkový systém, následovaný bezsáčkovým systémem až po tyčový vysavač s vodním filtrem. Zdravotně nejdokonalejší je filtrace pomocí vody, kdy je veškerý prach a nečistoty zadržen ve vodě. Naopak nejvíce mikroskopických prachových částic uvolní klasický sáčkový vysavač.

4

Často opomíjeným parametrem je velice důležitý filtrační systém. Výrobci jej neustále zdokonalují a v současné době jsou běžně používány vícestupňové filtry. Pakliže máte v domácnosti alergika, můžete pořídit vysavač s nejdokonalejším HEPA filtrem, který zachytí i ten nejjemnější prach. HEPA filtr je doprovázen číslovkou a čím je číslo vyšší, tím účinnější HEPA filtr je. Aby filtrace fungovala stále správně, je potřeba ji pravidelně čistit a filtry měnit.

5

Příkon elektromotoru je jedním ze základních parametrů, a čím vyšší je, tím vyššího výkonu by měl teoreticky tyčový vysavač dosahovat. Částečně tomu tak je, ale ne vždy – důležitá je celková konstrukce, provedení a filtrační systém. Čím dokonaleji a poctivěji je tyčový vysavač zkonstruován, tím má menší sací ztráty, a tedy vyšší výkon. Proto je dobré, co o vybíraném modelu píší ostatní spotřebitelé v recenzích a v hodnocení.

6

Kromě recenzí spotřebitelů můžete své obzory rozšířit také na speciálních recenzních a porovnávacích webech, kde bývá srovnáváno hned několik předních tyčových vysavačů. A to včetně verzí 2v1 s malým vysavačem pro drobnější smetí. V některých případech se však vyplatí podívat přímo na srovnání ručních vysavačů a vybrat si jej samostatně. Ať se již rozhodnete pro jakékoliv provedení tyčového vysavače, upřednostněte prověřené značkové modely oproti supermarketovým levným modelům. Z pohledu času, nervů a peněz se vám to ve finále vyplatí.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Lámete si hlavu s výběrem televize?
Lámete si hlavu s výběrem televize?
Televizi dnes najdeme v téměř každé domácnosti. Mnohdy i v každé její místnosti. Běžné jsou televizory nejenom v obývacích pokojích, nýbrž i v ložnicí…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.