Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zrekonstruovat toaletu v panelákovém bytě

20. Srpen 2019
Jak zrekonstruovat toaletu v panelákovém bytě

Rekonstrukci záchodu obvykle provádíme najednou při rekonstrukci koupelny. Je to úspornější, z časového i finančního hlediska. Při rekonstrukci toalety v panelákovém bytě hledíme především na obklady, které použijeme.

Co je potřeba

plánek wc obklady, dlažba řemeslné práce

1

Rekonstruovat samostatně jen záchod v panelákovém bytě se nevyplatí. Abychom ušetřili peníze, rekonstrukci záchodu provedeme spolu s rekonstrukcí koupelny. Už ve fázi plánování si rozmyslíme, zda koupelnu spojíme s toaletou, či zda necháme místnosti odděleně. Obojí má svá pozitiva i negativa. Spojením získáme více prostoru, kterého v panelákovém bytě je obvykle velice málo. Na druhou stranu ne všichni takovému dispozičnímu řešení jsou nakloněni.

2

V plánování pokračujeme projektem, kde znázorníme rozestavění. V případě, že se pouštíme do rozsáhlejší rekonstrukce, musíme informovat majitele domu (družstvo apod.) a zažádat o stavební povolení.

3

Umakartové jádro musí jít pryč, nahradíme ho zděným jádrem ze sádrokartonových tvárnic. Moderní toaleta dnes má podomítkovou nádrž (vyjde zhruba na 4000 Kč) a ovládací tlačítka na zdi (zhruba 1500 Kč). Tím můžeme získat i trochu větší prostor. Rozhodnout se můžete mezi klasickým WC s nádržkou umístěnou na stěně, kombi WC, nebo závěsným. Jako nejefektivnější se jeví závěsné WC, už z hlediska mytí podlahy. Díky děleným tlačítkům pak při splachování ušetříme i vodu. Malé tlačítko spláchne 3 litry, velké 6 litrů.

4

Neváháme investovat do kvalitního obložení. Pokládku dlažby by měl provést zkušený řemeslník, který vybere i vhodnou spárovací hmotu. Hledíme, aby dlaždice nebyly poškozené. Poškození mohlo vzniknout při převozu materiálu.

Tipy

Pokud se do rekonstrukce pustíte, pamatujte, že si je třeba hlídat práci všech řemeslníků. Pro obrázek, jak to může dopadnout, si přečtěte v příloze tohoto článku.

Klíčová slova: rekonstrukce záchod toaleta
Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak opravit protékající záchod | rady
Jak opravit protékající záchod | rady
Jak opravit protékající záchod | rady. Protékající záchod obvykle nezastupuje žádnou fatální závadu, ale přesto vás může stát zbytečně vyhozené peníze…
Jak správně vyčistit toaletu | rady
Jak správně vyčistit toaletu | rady
Jak správně vyčistit toaletu | rady. Není od věci, když se řekne, že záchod napoví o kulturnosti člověka. Tohle bezpečné soukromí by mělo být stejně l…
Jak správně vybrat klozet na WC | tipy
Jak správně vybrat klozet na WC | tipy
Jak správně vybrat klozet na WC | tipy. Kdo se chystá pustit se do rozsáhlejší rekonstrukce WC, stojí před otázkou, jakým typem klozetu toaletu nebo k…
Jak na ucpaný záchod
Jak na ucpaný záchod
Zná to spousta lidí – místo čisté mísy nelibě páchnoucí voda se zbytky všeho možného. A toaleta ne a ne spláchnout splašky do kanalizace. Přijměte něk…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.